» » Як будемо жити під час адаптивного карантину?

Як будемо жити під час адаптивного карантину?


З 22 травня розпочався другий етап пом’якшення карантинних заходів. Уряд назвав його адаптивним карантином. З цього приводу 20 травня ухвалив Постанову, якою визначено продовжити карантинні заходи до 22 червня. Міська влада вирішила не брати на себе зайвої відповідальності і пішла найпростішим шляхом – скопіювала рекомендації уряду.

Нагадаємо, ситуація з поширенням на території Світловодська гострої респіраторної хвороби COVID-19 цілком керована. За увесь період карантину зафіксовано лише два підтверджених лабораторним шляхом випадки захворювання. Люди були направлені на лікування до Олександрійської лікарні, одужали і повернулися додому. 

Отже, 22 травня відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, головував Юрій Сапянов, були присутні Олена Балюк, Руслан Соловей, Юрій Котенко, Тетяна Кривошея, Віктор Самоляк, Наталія Яременко, Олександр Берест. На порядку денному – одне питання: «Про продовження карантину з 22 травня по 22 червня 2020 року з метою запобігання поширенню на території міста Світловодська гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів».

Послухали інформацію Сапянова і Солов’я щодо запропонованих заходів уряду і одностайно ухвалили рішення: з 22 травня дозволити проведення спортивних заходів без глядачів, у яких беруть участь не більше ніж 50 осіб. Тут же не забули прописати, що спортивні заходи, в яких беруть участь понад 50 осіб, можуть проводиться за погодженням із Міністерством охорони здоров’я за результатами оцінки епідемічних ризиків. 

З цього ж 22 травня дозволили проведення релігійних заходів за умови перебування не більше однієї особи на 10 кв. метрах площі будівлі, де проводиться релігійний захід. Оскільки церкви у місті, переважно, невеличкі, виходить – міська влада дозволяє одночасно одній людині (максимум двом) влашовувати «релігійні заходи», бо ж треба ще врахувати священника, диякона, а то й хор…

Дозволяє міська влада і діяльність готелів (крім функціонування ресторанів у готелях). Де ви бачили у Світловодську готель з рестораном? 

Ще дозволяються регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному сполученні за умови перевезення пасажирів у межах кількості місць для сидіння (графік руху дивіться на 2 стор.

З 25 травня комісія дозволила відвідування закладів дошкільної освіти. Це взагалі не рішення, а мильна бульбашка. Бо ж МОЗ чітко прописав вимоги, за якими можна відкрити дитячі садки: дистанційні термометри, одноразові рушники та посуд, санітарна обробка і т.п. На реалізацію вимог потрібні кошти, а міська рада давно перебуває у паралізованому стані, тож і грошей не виділяє. З цього приводу Геннадій Френкель, начальник управління освіти повідомив нашому виданню: «Лише через тиждень після отримання коштів дитячі садки відкриють свої двері, бо потрібен час на підготовку». За прогнозами місцевих аналітиків, сесія, можливо, збереться 2 червня, додаємо ще 7 днів, виходить 9 червня. Тримаємо кулачки!

З 1 червня дозволяється робота закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів (крім проведення групових занять з кількістю учасників більше ніж 10 осіб). 

З 10 червня дозволяється діяльність закладів харчування, зокрема приймання відвідувачів у приміщеннях, за умови дотримання протиепідемічних заходів; діяльність закладів культури, зокрема з прийманням відвідувачів за рішенням власника (органу управління), у тому числі культурних заходів, за умови перебування не більше однієї особи на 5 кв. метрах площі приміщення, де проводиться захід; діяльність закладів, що надають послуги з розміщення. Піду, нарешті, до бібліотеки за книжками… Більш абсурдного рішення щодо їх закриття на карантин годі й шукати!

Далі роздали доручення посадовцям щодо виконання рішення. Зокрема, «з метою інформування населення щодо змін в переліку протиепідемічних заходів розмістити необхідні матеріали на офіційному веб-сайті міської ради та інших електронних та друкованих засобах масової інформації». На вкрай непопулярному сайті міськради розмістили, до нашого видання чи до більш-менш помітних в інформаційному просторі ЗМІ  – не зверталися, хоча зазначили термін виконання 22 травня. 

Наступне засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС запланували провести 29 травня. З якою метою, незрозуміло. Можна просто переписати свіжі рекомендації уряду і не витрачати час. Бо ж у нас, як показує практика, немає ніякого місцевого самоврядування – відхилятися від постанов згори (навіть абсурдних) керівники міста не готові. А раптом щось?   

Автор: Тетяна Дроздова

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
1 коментар
  1. Игорь зубков
    Татьяна Ивановна, интересно получается. Вчера я вас спрашивал, будете ли вы освещать в своей газете гей парад? Если вам прикажут сверху.
    И вот, сегодня вы пишите, что мы не готовы, видхиляться вид постанов згоры.
    Помоему вы подписываетесь в своём соучастии в "унижении" Украины.
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!