» » Щоб отримати номінацію на газ, міськрада повинна ухвалити рішення про гарантію оплати, вважає Сергій Коваленко

Щоб отримати номінацію на газ, міськрада повинна ухвалити рішення про гарантію оплати, вважає Сергій Коваленко


Будь-що відкрити вентиль, наполягав перший заступник голови ОДА. А тепловикам і органам місцевого самоврядування буде непереливки, якщо не дослухаються

Сергій Коваленко 17 жовтня екстрено прибув до Світловодська. І прямісінько – до кабінету першої заступниці міського голови Олени Балюк, яку наш градоначальник вповноважив бути відповідальною за початок і проходження у Світловодську опалювального сезону 2019-2020 років. Оскільки початку поки що не видно, Коваленко привіз керівникам міста і СП ТОВ «Світловодськпобут» полум’яні привіти від обласної влади. А на самому засіданні кілька раівз нагадував присутнім на нараді керівникам та представникам СБУ, прокуратури й поліції розпочати, у разі чого, кримінальне провадження стосовно винуватців зриву опалювального сезону у Світловодську.  
   
«Обласна державна адміністрація повідомила правоохоронні органи на рівні обласних управлінь, що проблеми з початком опалювального сезону на території Кіровоградської області є лише в одного підприємства СП ТОВ «Світловодськпобут». Проблеми ці виникли через відсутність номінації на газ. Для отримання номінації треба, нагадаю, сплатити  90% коштів НАК «Нафтогазу», а це складає на сьогодні 22,3 мільйона гривень, – продовжив Коваленко. 

«21,9 мільйонів гривень», – вточнив гендиректор «Світловодськпобуту» Сергій Московський.

… Відповідальність за все, продовжив перший заступник голови ОДА, несе виключно міська влада і керівник підприємства, яке умови на отримання газової номінації від «Нафтогазу» не виконало. Для того, щоб отримати оцю номінацію, згідно цієї умови, тепловики мають отримати, бодай, банківські гарантії і надати їх «Нафтогазу».

«Чи є банківські гарантії?» – запитав Коваленко Московського.

«Банківських гарантій немає, бо жоден банк не співпрацює з нашим підприємством», – відповів Московський Коваленку. 

А юрист СП  Руслан Чобан пояснив причину… Це через те, що «Світловодськпобут» має юридичні договори з «УкрІнБанком», який наразі перебуває  на стадії ліквідації. Крім того, по відношенню до підприємства здійснюється виконавче провадження на його майно, а на його рахунки накладено арешт. І все – через борги перед «Нафтогазом».

Коваленко звернувся з вимогою до керівника СП надати  ОДА копії банківських відмов та, як варіант, запропонував купувати газ у інших газотрейдерів.

«Ми отримали комерційні пропозиції від них, але їхня вартість газу значно вища, ніж у «Нафтогазі». Тому ми з ними нічого не укладали», – відповів ген директор.

Далі нагадав, що проблема у СП виникла не вчора, а три роки тому, коли, за рекомендаціями з області, міськвиконкомом були занижені для підприємства тарифи і норми споживання. Відтоді СП й припинило здійснювати регулярну оплату за газ. Що й  стало причиною недоплати СП «Нафтогазу» 25 млн грн. 

«Сюди ж додайте повноваження міських органів влади затверджувати тариф. Він виявився завідомо збитковим… Ми вичерпали усі засоби врегулювання ситуації, що склалася. Але на сьогодні ми маємо борги комунальних підприємств – живих та не живих, які підпорядковуються міській раді. Там сума боргу становить близько 5 млн грн. Далася взнаки й різниця в тарифах», – підкреслив Московський.
 

«Готуйтеся до того, що буде провадження кримінальної справи, якщо місто не розпочне опалювальний сезон, коли середньодобова температура протягом трьох діб не підніметься вище восьми градусів тепла. І тоді вже правоохоронні органи визнають рівень відповідальності керівника підприємства, власника підприємства і міської ради», –  ще раз нагадав про відповідальність сторін Коваленко.

Після чого взявся за виконком. Олена  Балюк заявила, що міська влада не може впливати на СП, оскільки він не є комунальним підприємством навіть на 50%, як це було ще не так давно…    

«Нафтогаз заявляє, що готовий підписати договір реструктуризації із «Світловодськпобутом» відповідно до гарантій, наданих міською радою, тобто, для цього треба ухвалити рішення міської ради про надання гарантій і сплати відповідної суми коштів. Міська влада відповідає за початок опалювального сезону і його проходження, не зважаючи на тип власності. І я впевнений, що депутати міської ради вважають своєю власністю це підприємство і несуть відповідальність за нього», – відповів перший заступник голови ОДА. 

Тобто, вточнив Коваленко, мова йде про прийняття типового рішення, які приймають усі міські ради, опинившись у подібній ситуації, про реструктуризацію і про гарантії. У даному випадку, ціна питання 14 млн грн, реструктуризовані на 5 років, або 233 тис. грн на місяць.

«А коли у нас є зафіксований борг міської ради у розмірі 2,5 мільйона гривень за опалення приміщень, що не використовуються, то ми зараз бачимо, що на весь опалювальний сезон можна під власність свою і заборгованість свою дати відповідні гарантії. І це вже відповідальність міської влади», – підсумував Коваленко.

«Але мене цікавить, чи можемо ми приватному підприємству надати таку гарантію», – виказала сумнів Балюк.

«Можете, – відповів, як відрубав, Коваленко і розповів про відповідний до ситуації, що склалася, механізм реалізації наміченого. – Міськвиконком подає на розгляд сесії типовий проект рішення. Сесія, у свою чергу, приймає відповідне рішення і відтак 233 тис грн, про які йшлося вище і 2,5 млн стануть вирішальним кроком до початку опалювального сезону. 

… Олена Балюк заявила про готовність готувати проект такого типового рішення. Переконувати депутатів готовий і секретар міськради Юрій Сапянов. Сам же Коваленко виказав готовність взяти участь у надто важливій щодо початку опалювального сезону сесії, додавши, що часу обмаль. Тож, аби обійти усі бюрократичні формальності, запропонував спиратися на таку вагому підставу, як уникнення надзвичайної ситуації.

Віталій Асауленко
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!