» » До уваги рибалок! На водоймах розпочинається нерестова заборона

До уваги рибалок! На водоймах розпочинається нерестова заборона

Цього року нерестова заборона розпочинається звичного нам 1 квітня. У нашому регіоні подробиці щодо дотримання вимог нерестової заборони викладені у наказі Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Кіровоградській області № 16-74 від 27.03.2023 року (є на сайті Держрибагенства, усі охочі можуть ознайомитись). На водосховищах (Кременчуцькому та Камянському) заборона триватиме з 1 квітня по 9 червня. 

Наприкінці минулого року були прийняті нові Правила любительського і спортивного рибальства, які в багатьох аспектах навіть ліберальніші за попередні. У період нерестової заборони за новими Правилами рибальства рибалити дозволяється виключно з берега на незаборонених органами рибоохорони ділянках з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою. При собі рибалкам необхідно мати засоби для вимірювання улову – лінійку та ваги. Рибалкам варто уважно ознайомитись з новими Правилами рибальства, щоб під час риболовлі не потрапити у халепу. 

На ділянках нерестовищ будь-яке рибальство заборонене. До речі, по акваторіях нерестовищ в період нересту заборонене навіть пересування будь-яких плавзасобів, крім човнів спеціально уповноважених державних органів, які забезпечують охорону водних біоресурсів. У Кременчуцькому водосховищі (в межах Кіровоградської області) нерестовищами є Андрусівська та Цибульницька затоки, а також 500-метрова акваторія навколо островів групи «Кінських», «Воронівка», «Лисячий» та «Павлюки». У Кам’янському водосховищі – плавні (правий берег) від меж м. Світловодська до дамби озера «Плоске». І просто за перебування човном у цих районах у період нересту можна отримати чималий штраф.

З огляду на воєнний стан, запроваджені ще більш суворі обмеження. Розпорядженням начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації № 216-р від 07.04.2022 року з 08.04.2022 року заборонена навігація будь-яких маломірних (малих) суден, моторних суден, засобів розваг на воді на водних об’єктах у межах області на період воєнного стану. Заборона не розповсюджується лише на плавзасоби спеціально уповноважених органів державної влади та плавзасоби промислових рибалок. Відповідно забороняється любительське та спортивне рибальство з човнів та інших плавзасобів.

Робота з охорони рибних запасів в період нересту значно активізується. Якщо ви стали свідком порушень правил рибальства, просимо повідомляти про це органи рибоохорони, екологічну інспекцію або ж поліцію. Ми в свою чергу будемо інформувати громадськість через засоби масової інформації про виявлені порушення та притягнення порушників до відповідальності.  
    
Костянтин РибачукДержавний інспектор з охорони навколишнього                      
природного середовища Придніпровського округу
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!