» » Історія одного порушення, або 44659 гривень шкоди за 2 кг риби

Історія одного порушення, або 44659 гривень шкоди за 2 кг риби


"Ловити молодь цінних видів риб, та на павук, та ще й у нерест – це вже занадто!" - розповідає держінспектор з охорони навколишнього природного середовища Придніпровського округу Костянтин Рибачук. 

- Під час спільного рейду Державної екологічної інспекції Придніпровського округу та Національної поліції України по охороні рибних ресурсів під час нересту, на березі Власівської затоки Кам’янського водосховища р. Дніпро близько 11:00 18 квітня було виявлено гр. С., який за допомогою сітки типу «павук» розміром 1,5х1,5м з дрібним вічком ловив рибу. Всього порушник спіймав риби у кількості: 515 ос. плітки, 42 верховодки (уклії) та одного молодого ляща. Оскільки в улові була майже виключно молодь цінних видів риб, його сумарна вага ледь сягала 2 кг. Але для обрахунку заподіяної шкоди не має значення вік, стать і розмір спійманої риби. Заподіяна шкода розраховується виключно за кожну особину певного виду. І розмір шкоди за одну плітку становить 85 грн – хоч за 5-грамову, хоч за кілограмову. 
Оскільки цим порушенням заподіяна значна шкода (44659 грн.), по даному випадку порушено кримінальну справу за ст. 249 Кримінального Кодексу України. Сітка та риба як речові докази вилучені представниками поліції.    

Як визнав сам порушник, цю рибу він ловив, щоб годувати нею домашніх тварин – собак, котів тощо. Але цілеспрямовано ловити молодь цінних видів риб, щоб годувати нею тварин – це, м’яко кажучи, безвідповідально. Якби порушник ловив, скажімо, тюльку – то відбувся б адміністративним штрафом з конфіскацією риби та знарядь лову (шкода за вилов тюльки нараховується у розмірі 17 грн. за 1 кг риби). Але ловити молодь цінних видів риб, та на павук, та ще й у нерест – це вже занадто…

Вкотре хочу звернутись до усіх рибалок – дотримуйтесь, будь ласка, вимог Правил любительського і спортивного рибальства. Ознайомтесь з наказами територіальних управлінь Держрибагенства про нерестову заборону, щоб знати, де, коли і на які снасті можна рибалити. Навчіться визначати види риб, щоб в улови не потрапили види, заборонені до вилову або занесені до Червоної книги України. Треба усвідомити, що в контролюючих органах теж працюють живі люди, і вони з розумінням ставляться до рибалок-любителів і з повагою – до їх хобі. Та якщо людина порушила Правила рибальства, але при цьому намагається якось петляти, викручуватись та дурити інспекторів – то вже, як кажуть, вибачайте. Закон є закон, а правила встановлюються не для того, щоб їх ігнорувати. А задоволення від риболовлі можна отримати і без порушення цих правил.
       
     
[img]
[/img]
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!