» » "Жінки, мир, безпека" - тема круглого столу, що відбувся у центрі “Добрада”

"Жінки, мир, безпека" - тема круглого столу, що відбувся у центрі “Добрада”



27 січня 2024 року відбувся круглий стіл з питань ґендерної рівності та виконання обласного плану дій щодо впровадження резолюції Ради Безпеки ООН 1325 "Жінки, мир, безпека", організований Центром "Добрада" в межах проєкту «Посилення впливу жінок на процеси прийняття рішень шляхом створення ґендерно орієнтованого «відкритого простору» для діалогу в Світловодській МТГ».

У заході взяли участь міський голова Андрій Маліцький, представники місцевої влади та профільних структурних підрозділів, управління праці та соціального захисту населення, управління житлово-комунального господарства, міських соціальних служб, поліції, активісти громадських організацій, ЗМІ, зацікавлені мешканці міста.

Основною темою зустрічі, яку представила її модераторка Єлизавета Ялова, стало обговорення обласного плану дій 1325 та реалізації цього плану на локальному рівні Світловодської громади, а також презентація результатів проєкту Центру "Добрада" в частині організації роботи груп самодопомоги для мешканок міста, жінок ВПО, матерів, які мають дітей з інвалідністю та проведення моніторингу доступності об'єктів укриття та пунктів незламності для маломобільних категорій населення.

Згідно з Резолюцією Ради Безпеки ООН 1325, прийнятою в 2000 році, жінки мають бути залучені в усі аспекти миротворчої діяльності, зокрема в гуманітарному плануванні, процесах постконфліктного встановлення миру й управління. Резолюція закликає до забезпечення захисту прав жінок та дівчат під час конфліктів, а також до залучення жінок до активнішої участі у політичному та суспільному житті місцевих громад та процесах прийняття рішень, що насамперед стосуються їх нагальних потреб.

Світловодський міський голова Андрій Маліцький та керуюча справами Наталія Молчанова поінформували про заходи, що проводяться в громаді на виконання  обласного плану дій, відповіли на запитання присутніх  щодо програми комплексного відновлення Кіровоградщини, а також на низку інших питань, які турбують громадськість. Один з важливих аспектів обласного плану дій 1325 висвітлила офіцер поліції Тетяна Сьоміна, надавши інформацію про роботу в сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Порушені теми доповнила депутатка Світловодської міської ради Олена Жмуріна, яка поділилась досвідом своєї діяльності, спрямованої на підтримку створення Притулку для осіб постраждалих від домашнього насильства. Директор територіального центру Наталія Зайцева та представники управління соціального захисту розповіли про допомогу, що її можуть отримати мешканці світловодської громади, зокрема жінки зі статусом ВПО.

Про результати роботи груп взаємодопомоги в межах проєкту Центру "Добрада" розповіла  фасилітаторка Тетяна Крилова. Групи взаємодопомоги - це простори, де різні люди діляться життєвим досвідом для колективного навчання та надання взаємної підтримки. Тетяна Крилова відзначила, що за короткий час роботи групи показали свою ефективність, поліпшився емоційний стан учасниць, збільшилась кількість охочих відвідувати зустрічі. 

Тетяна Літвінова, координаторка з безбар'єрності, надала інформацію про проведений моніторинг стану доступності об'єктів укриття та пунктів незламності для маломобільних осіб.  Лише незначна кількість об'єктів визнана умовно доступною, майже повсюди відсутні пандуси, поручні, універсальні санвузли, маркування перешкод контрастною фарбою. Тим приємніше було побачити під час обстеження пункт незламності, де крім наявних елементів доступності навіть передбачена зона з пеленальним столиком для немовлят! Приклад дотримання рівня ґендерних стандартів, до якого треба прагнути. Наприкінці виступу доповідачка озвучила рекомендації за результатами моніторингу.

Зустріч була жвавою і конструктивною. На завершення обговорення учасники  одноголосно ухвалили резолюцію, в якій серед іншого рекомендували:

  • створити робочу групу з представників міської влади та громадських організацій щодо розробки плану заходів Світловодської міської територіальної громади з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” на період до 2025 року; 
  • сприяти розвитку груп взаємодопомоги у Світловодській МТГ;
  • розробити програму заходів з реалізації стратегії безбар’єрності у Світловодській територіальній громаді та врахувати облаштування споруд цивільного захисту, інших об'єктів засобами, що забезпечують доступ маломобільних груп населення; 
  • залучати  громадські об'єднання до ухвалення рішень з підтримки і просування культури миру, встановлення миру, постконфліктного відновлення та надання допомоги особам, які постраждали від конфлікту; 
  • проводити регулярні зустрічі посадовців міської ради з жіночими організаціями;
  • забезпечити роз'яснювальну роботу про резолюцію Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” для депутатів міської ради, представників влади та населення Світловодської МТГ.

Захід проводився в рамках проєкту  «Посилення впливу жінок на процеси прийняття рішень шляхом створення гендерно орієнтованого «відкритого простору» для діалогу в Світловодській міській територіальній громаді», що реалізовується Центром «Добрада» завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в межах проєкту «Жінки. Мир. Безпека»: відповіді на виклики війни», який виконується Українським Жіночим Фондом у партнерстві з ГО «Ла Страда - Україна», Асоціацією жінок-юристок України «Юрфем», Інформаційно-консультаційним жіночим центром, Українською фундацією громадського здоров’я та Центром «Жіночі перспективи» за сприяння Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики.

Олена Шаньгіна, голова Центру “Добрада”.
Юлія Булаєнко (фото).


 
 
 
 
 
[img][/img]
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!