» » Яким бути водотарифу-2021?

Яким бути водотарифу-2021?


29 травня на сайті ОКВП «Дніпро-Кіровоград» з’явилося Повідомлення щодо необхідності встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення на 2021 рік зі структурою цих тарифів. Тут же розміщена інформація про проведення 10 червня 2020 року о 10:00 відкритого обговорення необхідності встановлення тарифів на зазначені послуги в режимі онлайн. Але, найважливіше, майже сенсаційна новина – розрахований ОКВП загальний розмір тарифу… на 1 копійку нижчий за нині діючий 37,62 грн/м3. Так-так, згідно з розрахунками підприємства тарифи на 2021 рік не підвищено.

Тож пропоную розібратися, спочатку з порядком інформування споживачів про необхідність внесення змін до тарифів, а потім дещо і з самими розрахованими тарифами.

На виконання норми, передбаченої п. 1.9 Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою НКРЕКП від 10.03.2016 №302 ОКВП, щорічно до 1 червня має надсилати НКРЕКП заяву з відповідними розрахунками щодо встановлення/зміни (у разі необхідності) тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення на наступний рік.

Підпункт 8 п. 2.2 Процедури розрахунків тарифів, затвердженої постановою НКРЕКП від 24.03.2016 №364, зобов’язує ліцензіата подавати НКРЕКП до 1 червня, разом із заявою та відповідними розрахунками, протокол проведення відкритого обговорення (відкритого слухання) питання щодо необхідності встановлення тарифів на централізоване водопостачання та/або водовідведення. 

Тобто згадане обговорення повинно відбутися ще до 1 червня, цього року – не пізніш 29 травня.

Частини друга п. 2.1 Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень НКРЕКП, яке затверджене постановою НКРЕКП від 30.06.2017 №866, вимагає від ОКВП оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті повідомлення та обґрунтування щодо необхідності встановлення змін діючих тарифів, з метою отримання зауважень та пропозицій, а також строк, протягом якого вони приймаються та адресу, на яку їх слід надсилати. Причому, відповідно до частини третьої цього пункту, строк, протягом якого від зацікавлених осіб приймаються зауваження і пропозиції, встановлюється ліцензіатом, але він не може бути меншим ніж 14 календарних днів та більшим ніж 20 календарних днів з дня оприлюднення такого повідомлення на офіційному веб-сайті ліцензіата. Важливо додати, що такі зауваження і пропозиції додаються до протоколу відкритого обговорення і разом надсилаються до НКРЕКП (до 1 червня). 

Таким чином, задля виконання цих умов у цьому році зазначене Повідомлення повинно бути оприлюднено на сайті ОКВП не пізніше 15 травня.

Яким же чином це відбулося насправді. Згадане Повідомлення, як вже зазначено, на сайті ОКВП замість 15 травня з’явилося тільки 29 травня, а вже до 8 червня зацікавлені особи повинні надати свої зауваження. 

Замість 14 днів, відведених для ознайомлення і вивчення структури тарифів, ОКВП надало 10 (11). 

Повідомлення, серед іншого, містить оголошення про призначення відкритих обговорень необхідності змін тарифів, причому, в режимі онлайн. І знову з порушенням. 

Замість 29 травня (останній термін), обговорення призначається на 10:00 10 червня. 

Слід зазначити, що згадані нормативні документи не містять вимоги одночасного оприлюднення Повідомлення і призначення дати обговорення. 

Таким чином, усі ці фати свідчать про свідоме порушення керівництвом ОКВП вимог, згаданих вище нормативних документів. А у разі, якщо зазначений протокол, як повинно бути, вже надіслано НКРЕКП разом з заявою до 1 червня, то це може «тягнути на статтю». 

Звертаю увагу – ніяких перешкод для своєчасного (до 15 червня) оприлюднення ОКВП згаданого Повідомлення задля ознайомлення і вивчення зацікавленими особами структури майбутніх тарифів і надання своїх пропозицій і зауважень, не існувало. Тому дещо дивно виглядають виправдання двотижневої затримки, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби під час проведення відкритого обговорення. Адже про заборону проведення масових заходів було відомо заздалегідь і часу для узгодження всіх питань було більш ніж достатньо. До речі, відкриті обговорення водотарифів-2021 відбулися з 22 по 29 травня по всій Україні, від Сум до Бердянська, від Харкова до Тернополя включно зі столицею України. І всюди, як і завжди раніше, в аудиторіях. Звісно, з дотриманням встановлених санітарних норм. Однак ОКВП і тут відзначилося. 

Через це само собою напрошуються запитання. Перше. Чому керівництво обласного комунального підприємства усвідомлено порушує діюче законодавство, нехтуючи вимогою своєчасного оприлюднення інформації про наступні тарифи, штучно затягнуло проведення відкритого обговорення тарифів на 2021 рік, прикриваючись COVID-19? Друге питання. Куди дивиться керівництво обласної ради та облдержадміністрації, з огляду на норми ст. 17 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. ст. 13, 16, 20, 28, 29, 42 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»?

А що стосується самих, розрахованих ОКВП тарифів на 2021 рік, то звісно, це несподівана приємна новина. Разом з тим виникає питання, яким чином здійснено розрахунки тарифів, що вони не підвищилися, коли такого «дива» не відбувалося протягом десятків останніх років? Чи відбулося щось неймовірне – Світовий банк пробачив підприємству борг? Можливо, стрімко настільки підскочили вгору (опустились) планові обсяги водопостачання та водовідведення? А можливо, значно скоротилися витрати на електроенергію за рахунок скорочення протяжності 120-кілометрового водогону? Дозволю собі і таке «крамольне» припущення – Департамент ЖКГ облдержадміністрації врешті-решт втрутився у процес розрахунків тарифів ОКВП до подання їх НКРЕКП. Але, як би там не було, це поки що загадка.

Однак не будемо зваблюватися! ОКВП здійснило попередні розрахунки. Їх розміри встановить і затвердить НКРЕКП. За два останні роки воно змінювало наданий ОКВП розмір тарифів. Та навіть якщо тарифи не буде збільшено, то нинішній їхній рівень все одно виглядає несправедливо. Особливо тоді, коли уважно дещо порахуєш, що і скільки конкретно входить у ті розрахунки, та порівняєш з показниками і тарифами деяких аналогічних підприємств. Мені вже доводилося визначати штучне завищення обсягів водопостачання та кількості споживачів у розрахунках тарифів ОКВП. А нещодавно з’ясувалося, що причини високих тарифів ОКВП не зовсім у низьких обсягах водопостачання і протяжності водогону або у значних витратах на електроенергію. Втім, за мій прогноз водотарифу-2021 – понад 40 грн/м3, який не збувся, я себе не корю. Побільше б таких помилок!

Насамкінець зазначу, що мене ще дивує відсутність відповідної реакції на такі та більш суттєві очевидні порушення ОКВП прав своїх виборців з боку депутатів міських рад Кропивницького, Олександрії, Світловодська, Знам’янки та ін. Регулярне виділення цьому обласному комунальному підприємству десятків мільйонів гривень з обласного та міських бюджетів – це не кращий шлях вирішення його проблем. 

Леонід Бобров, експерт

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!