» » У Світловодську зареєстровано випадок сказу тварин!

У Світловодську зареєстровано випадок сказу тварин!


Вівчарка, яка утримувалася у приватному подвір’ї  в районі Хмельницького мікрорайону міста, виявилася хворою на сказ – невиліковну хворобу. Про цей надзвичайний випадок та його можливі наслідки розповідає Тетяна Кривошея, начальник Світловодського міського управління Головного управління   Держпродспоживслужби у Кіровоградській області Тетяна Кривошея 

– За результатами Кіровоградської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби від 02.01.2020 року виділено вірус сказу у собаки домашньої (вівчарки), яка утримувалась у приватному подвір’ї  в районі Хмельницького мікрорайону міста. 

Собака був відсутній вдома протягом трьох тижнів та, повернувшись вночі з 29 на 30 грудня 2019 року, звернула на себе увагу своїх господарів нетиповою поведінкою. Вона була агресивною, покусала іншого домашнього пса на подвір’ї. 

Така поведінка вівчарки змусила господарів звернутися до фахівця Світловодської міської державної лікарні ветеринарної медицини, яка при виїзді на місце виявила всі клінічні ознаки сказу у собаки (слюнотеча, параліч нижньої щелепи, неспокійна поведінка). Вівчарка була не щеплена проти сказу у 2019 році через свою агресивну поведінку. Тварину було взято під нагляд, іншим тваринам у подвір’ї (коту та собаці) проведено вимушене щеплення проти сказу. Також проведено дезінфекційну обробку подвір’я.   

Вранці 1 січня 2020 року вівчарка загинула. Організовано відбір патматеріалу та доставка його до Кіровоградської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби.

У процесі попереднього епізоотичного обстеження було виявлено, що вівчарка покусала 3 особи та ослинила 2 особи.  Потраждалі були доставлені до Світловодської ЦРЛ, де їм було проведено антирабічні щеплення. 

Враховуючи, що собака був відсутній вдома 21 день, точну інформацію щодо постраждалих від нього людей та тварин встановити не вдалося. Орієнтовно весь цей час він перебував у межах Хмельницького мікрорайону (Табурища). Тому звертаємось до жителів міста, які контактували або постраждали від вказаної вівчарки, з переконливою рекомендацією звернутися до лікувальної мережі за антирабічною допомогою. Також пропонуємо звернутися до Світловодської міської державної лікарні ветеринарної медицини власникам домашніх тварин або небайдужим людям, які опікуються безпритульними тваринами, для проведення щеплень тварин від сказу. 

Наразі Світловодським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та Світловодською міською державною лікарнею ветеринарної медицини проводяться усі необхідні заходи щодо ліквідації вогнища сказу та попередження його подальшого розповсюдження. 

Нагадаємо основні факти, які необхідно знати про сказ:
  1. Це гостре вірусне інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, яке виявляється в ураженні центральної нервової системи, зараховане до особливо небезпечних, адже без належного лікування закінчується летально.

  2. Зараження сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною або внаслідок попадання її слини на свіжі дефекти шкірного покриву або слизових оболонок (поранення, подряпини тощо).

  3. Ознаки сказу у тварин: дикі тварини втрачають почуття страху перед людиною, можуть нападати на людей або тварин. Захворіла собака спочатку стає пригніченою, лежить, втрачає апетит, потім стає неспокійною, ховається (в куток, під ліжко в будку), може хапати ротом повітря, розгризати свою загоєну рану, ковтати неїстівні предмети, тікати з дому, нападати на людей. Коти також стають неспокійними, збудженими, агресивними, з’явлється хриплий голос та переляканий погляд; вони нападають, уникають господарів. Головне, що необхідно запам’ятати: сказ змінює звичну поведінку вашого утриманця.

  4. Ознаки сказу у людини: починається підвищенням температури до 37,2 – 37,3°С, пригніченням, безсонням, болем у місці укусу навіть при повному її загоєнні; потім з’являється підвищена чутливість до найменших подразнень органів чуття (яскравого світла, різких звуків, шумів) аж до судомів м'язів кінцівок, агресивність, галюцинації, марення, відчуття страху, які згодом зміняються паралічем та смертю.

  5. Дії у випадку укусу тварини:  негайно промити мильною водою місце укусу чи обслинення, змастити шкіру навколо нього йодом; звернутись до медичного закладу для отримання допомоги.

  6. Заходи безпеки для домашніх тварин: регулярно робіть щеплення проти сказу домашнім собакам та котам, в тому числі сторожовим та мисливським собакам; у випадку зміни поведінки тварини негайно звертайтесь до ветеринарної служби (вул. Комарова, 115). 
І пам’ятайте: сказ –  хвороба невиліковна! Тож вбережіть себе та своїх домашніх чотирилапих улюбленців – будьте уважними, обережними, завчасно робіть щеплення тваринам та вчасно звертайтесь за медичною (ветеринарною) допомогою.
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
1 коментар
  1. Володимир
    Мене цікавить інше, чи була на собаці кліпса що вона стерилізована, все інше не має значення.
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!