» » Стан здоров’я хворих на коронавірус світловодців ближче до задовільного – Галина Талалаєва

Стан здоров’я хворих на коронавірус світловодців ближче до задовільного – Галина Талалаєва


У стані середньої важкості подружжя 66 і 65 років, яке мешкає у будинку №6 на вулиці Павлова, 27 квітня бригадою екстреної медичної допомоги переведено до Олександрійської інфекційної лікарні.

Відомо, перші 2 випадки СОVID-19, які підтверджені результатами ПЛР-тестування, зафіксовані у Світловодську ще 25 квітня. Офіційна інформація з цього приводу за підписом головного лікаря КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР Юрія Котенка опублікована лише через 3 дні на непопулярному сайті міської ради. З цього факту можна зробити висновок, що міська виконавча влада не вважає за потрібне вчасно і якісно інформувати через засоби масової інформації громаду Світловодська про стан справ. До слова, на засідання штабу з ліквідації медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру журналістів теж не запрошують і рішення штабу не оприлюднюють навіть коли у протоколі дають собі завдання поширити певну інформацію «через засоби масової інформації». Що це таке? Велике бажання залишатися у «передовиках» через відсутність випадків захворювань чи елементарна бездіяльність? Так легко чиновникам стало працювати через карантин – люди особливо не турбують, депутати теж… 

Ми доклали певних зусиль, щоб уточнити історію хвороби і поділитися з вами найсвіжішою інформацією з приводу стану здоров’я хворих і людей, які з ними контактували.

Керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Світловодська Людмила Шумейко розповіла, що чоловік і дружина прийшли на прийом до сімейного лікаря Центру (прізвище просила не називати з міркувань безпеки) зі скаргою на підвищену температуру і слабкість. Отримали допомогу і пішли додому. Але з часом повідомили, що у сина, який мешкає у Кременчуці і якого вони відвідали нещодавно, підтверджено коронавірус. От тоді до них виїхала бригада Центру і провела тестування, отримала негативний результат, але хворих все ж направила до інфекційного відділення ЦРЛ з діагнозом – пневмонія. Сімейний лікар і сестра медична Центру наразі перебувають у самоізоляції. 

«За останні 2 дні Центром зроблено 4 швидких тести, результати – негативні, на результати чотирьох ПЛР- досліджень чекаємо», – підкреслила Людмила Шумейко. 

Районний інфекціоніст КНП «Світловодська ЦРЛ» Галина Талалаєва, яка безпосередньо опікувалася хворими, розповіла: 

«У суботу, 25 квітня, пізно ввечері  до КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР надійшли позитивні результати ПЛР-тестування двох пацієнтів, які перебували на лікуванні в інфекційному відділенні з діагнозом пневмонія. У зв’язку з тим, що це були перші випадки СОVІD-19 у нашому місті, а в Олександрії, до речі, поки що взагалі випадків СОVІD-19 не зареєстровано, та ситуація сталася у вихідні дні, інфекційна лікарня Олександрії тільки у понеділок, 27 квітня, змогла прийняти цих хворих.  Але з першого дня перебування у нашій лікарні хворі безкоштовно отримували антибактеріальне лікування пневмонії згідно з протоколом МОЗ України, стан пацієнтів залишався стабільним, середньої важкості аж до переведення в Олександрійську лікарню. Деякі специфічні препарати при СОVІD-19 хворі не отримували у нас, бо ними забезпечені тільки лікарні, які визначені наказом МОЗ України  для лікування хворих на СОVІD-19, в т.ч. Олександрійська інфекційна лікарня. 

Одночасно з хворими на СОVІD-19 у відділенні лікувалася жінка, яку не можна було переводити в інше відділення, бо вона стала контактною особою. Постійно проводилося епідспостереження, повторно взяли мазки на ПЛР-тестування. У середу, 29 квітня,   отримано негативний результат ПЛР-тесту, жінку готують до виписки. У всіх працівників відділення також ПЛР-тести дали негативний результат. Працівники, що залишалися на обсервації в інфекційному відділенні до отримання результатів ПЛР-тестування, були забезпечені усім необхідним, отримували питну воду і триразове харчування. 
   
Щодо забезпечення працівників інфекційного відділення засобами індивідуального захисту хочу відповісти цифрами: тільки протягом квітня поточного року персонал отримав 1100 масок, в т.ч. 500 – багаторазового використання, 82 одноразових комплекти захисного одягу та 3 багаторазових комплекти одягу біологічно захисного, понад 800 рукавичок, 15 захисних щитків для обличчя, 2 л спирту для знезараження поверхонь та маніпуляцій, 5 л антисептику та інше. Так, цього недостатньо, але на сьогодні працівники мають можливість захистити себе від інфікування».

Щодо стану здоров’я хворих жителів Світловодська, які лікуються в Олександрії, Галина Талалаєва повідомила: 

«Серед важко хворих їх немає, а це значить, що їхній стан ближче до задовільного». 

Автор: Тетяна Дроздова

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!