» » Справа по Світловодському УСЗН: правдолюбство чи шарудіння недоброзичливців?

Справа по Світловодському УСЗН: правдолюбство чи шарудіння недоброзичливців?


Історія ця розпочалася на початку цього року. А її розголос – на початку червня, коли на сесії міськради один депутат забажав ретельного ознайомлення з матеріалами даної справи. А майже услід в одному з міських інтернет-видань з’явилась публікація, з якої – ще й суду не було – наголошується: Котенко – винна!

Хто може не знає: Ірина Котенко – начальниця міського управління соціального захисту населення. Так от, у тому виданні, начальниці закидається незаконне отримання 65 тис. грн у вигляді премій та надбавок.

«Поясню, що стало каменем спотикання, – розпочала пані Ірина, до якої я звернувся, аби розібратися. – Є премія і є надбавка, які, як заохочення, згідно з Постановою Кабінету міністрів №268, виплачуються керівникам всіх установ за розпорядженням міського голови. І таке розпорядження є».

Окрім цього, вела далі начальниця, у структурах соцзахисту чинною є ще одна кабмінівська Постанова за №732, у якій наголошується, що структури соціального захисту населення мають право на надбавки за додаткові навантаження. Бо ж відомо, яка запарка панує в УСЗН напередодні осінньо-зимового періоду, коли тамтешнім працівникам доводиться днювати-ночувати на робочих місцях, визначаючись із житлово-комунальними субсидіями для нашого, переважно, злиденного народонаселення. Тож, цілком логічно дана Постанова наголошує: «… встановити щомісячну надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50% посадового окладу працівникам структурних підрозділів з питань СЗН. Перелік працівників, яким призначається надбавка, визначає керівник структурного підрозділу з питань СЗН».

До слова, у цій Постанові (№732), на відміну від 268-ї, немає й натяку на розпорядження міського голови чи на орган влади вищого рівня – лиш наказ начальника структурного підрозділу. Та все ж, як-то кажуть, для очистки совісті, Котенко на ім’я заступника міського голови Ірини Щербини 25 травня 2017 року пише службову записку, у якій вона, посилаючись на оцю 732-у Постанову, просить дозволу на користування цією надбавкою. І такий дозвіл було надано.

А чому дозвіл від Щербини, а не від тодішнього міського голови Валентина Козярчука? Можна було би і до нього звернутись. Та навіщо «через голову стрибати»? Адже соцзахист, як структура соціально-гуманітарного напрямку, підпорядковується безпосередньо гуманітарній «гілці» місцевої влади. Тож, цілком резонно. 

І от щойно настав рік поточний, як до УСЗН завітав аудит. З перевіркою, яка тривала протягом лютого-березня. 

«Таких гарних результатів, – підкреслює Ірина Котенко, демонструючи відповідні документи, – у нас ще не було. Аудитом жодного порушення, тим більше, нанесення збитків міському бюджету, не зафіксовано». 

Тим не менш, отримавши на руки висновки даної аудиторської перевірки, секретар міськради Юрій Сапянов, замість того, щоб потішитись цим фактом, звертається до поліції із заявою – мов, є підозра, що Котенко келійно надбавки нараховувала і, як пильний чиновник вищого рівня, бере та й позбавляє Котенко премій і надбавок.

«І це, зауважте, у час пандемії, коли майже всі інші управління перейшли на дистанційний режим роботи. Усі, окрім управління соцзахисту – ми і на роботу виходили у звичному режимі, а враховуючи виплату «карантинної тисячі» – ще і по суботам та неділям. Тому я як керівник забезпечувала свій колектив і преміями, і надбавками, залишаючись сама без такого заохочення… Вважаючи такі дії Юрія Олександровича наслідком його нерозуміння механізму надання надбавки за особистий характер роботи, я звернулася до нього за поясненням. На що він відповів, мов, сам він нічого не розуміє – от нехай поліція й розбирається. Крапка… Звісно, поліція розбереться згідно з визначеними законодавством термінами», – говорить начальниця УСЗН, додаючи, що вона – для вірності – направила запит до профільного Міністерства економічного розвитку України з проханням розтлумачити зміст 732-ї Постанови КМУ в частині прав і обов’язків керівника СЗН на призначення премій та надбавок як собі, так і своїм підлеглим. 

У відповіді, що прийшла незабаром, зазначається чітко: 

«Перелік працівників, яким встановлюється надбавка, визначається керівником структурного підрозділу з питань СЗН, за погодженням з органом вищого рівня». 

Тобто, жодних натяків на розпорядження вищого рівня, а лиш – за погодженням. А таке погодження заступника міського голови з гуманітарних питань є. 

… Аби розблокувати своє «преміально-виплатне» питання, Котенко звертається до поліції з клопотанням допитати її бодай як свідка. Відповідь поліції, за словами нашої співрозмовниці, геть її приголомшила: 

«У кримінальному провадженні жодній особі не було повідомлення про підозру, бо у ньому немає будь-якого процесуального статусу». 

Тобто, начальниця УСЗН тут ніхто і звати її ніяк, бо поліцією розслідується лиш факт заяви Сапянова. Тож виходить, що увесь цей час начальниця світловодського соцзахисту має перебувати на голій ставці, бо, бачте, окрема «група товаришів» вже винесла свій вирок.

«Декому (з органів влади вищого рівня, – прим. авт.) дуже хочеться, щоб я, не витримавши такого тиску, добровільно написала заяву про звільнення. Не дочекаються! Я 20 років свого життя віддала захисту населення. То невже я не зможу захистити себе і свій колектив?» – резюмує Ірина Котенко.

І як підтвердження, начальниця Світловодського УСЗН, відстоюючи свої права,вже звернулася до обласного управління Держпраці. А ще – готується її звернення до уповноваженого з прав людини при Верховній Раді України.

Автор: Віталій Асауленко

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
2 коментар ів
  1. Елена
    Отличная статья. Наглядный пример работы нашего недалёкого и.о. мэра. Человек, не знающий законов, не разбирающийся в постановах Кабмина, пытаеться насаждать свои правила и законы. Ещё и давит на полицию. Возомнил себя царём и богом города Светловодска?

    Давно пора этого афериста посадить. Безсовестно раскрадывает и денежные средства, и материальные ресурсы города. Так теперь начал людям дела шить. Вот гад!
  2. Наталья
    Слід зазначити, що доки друкувалася статя, УСЗН отримало чергове роз'яснення, на цей раз з Держпраці, яке повністю підтверджує правомірність дій начальника управління. Цікаво, скільки ще роз'яснень та постанов потрібно для того щоб нарешті зупинити знущання над невиною людиною?
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!