» » Знайомлюсь з міським господарством, визначаюся з пріоритетами – Володимир Шаповал

Знайомлюсь з міським господарством, визначаюся з пріоритетами – Володимир Шаповал


З другого червня на посаді заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування працює Володимир Вікторович Шаповал. Через два тижні його роботи ми звернулися до посадовця з важливими для громади запитаннями. 

З якими намірами прийшов?

Маю намір зробити Світловводськ кращим, чистим містом, адже тут живе і моя сім’я… Маю змогу порівнювати Світловодськ з Кропивницьким, де я жив і працював останній рік. Скажу, що такої аури, яка є у нашому місті, там немає. Тому і було прийнято рішення подальше життя моєї сім’ї пов’язувати саме зі Світловодськом.  Я вважаю, що у мене є сили зробити його кращим, над цим я і буду працювати. Хочу, щоб всі побачили реальний результат моєї роботи, роботи моєї команди, щоб були конкретні справи і дай Бог, щоб наші наміри  перетворювалися у реальне життя. 

З чого розпочав свою роботу? 

Свою діяльність я розпочав з того, що об’їхав всі комунальні підприємства міста, подивився на їхні можливості щодо виконання тих планів, які безпосередньо пов’язані з їхніми обов’язками. Зібрав усіх керівників підприємств, які надають комунальні послуги, голів ОСББ та квартальних комітетів для того, щоб у першу чергу налагодити співпрацю між ними. Ми бачимо, що у місті перша проблема – це недотримання чистоти і порядку. Велику кількість сміття не встигають вивозити. Траву не встигають косити. Упевнений, якщо налагодити співпрацю між усіма «комунальниками», напруга у цих питаннях зникне. А то зараз одні не знають, що роблять інші, які послуги надають… Звісно, потрібно думати як покращити фінансовий та матеріально-технічний стан комунальних підприємств. Зокрема, сміттєві майданчики і сміттєві баки перебувають у незадовільному стані… Будемо просити депутатів виділити кошти на 100 баків, проведемо тендерні процедури, наведемо лад у цій сфері, а новий сміттєвоз, який вже придбали, стане в нагоді. 

Як планує наводити порядок в умовах дефіциту коштів?  

Затверджений бюджет, звісно, не задовольняє потреби ЖКГ, але якщо правильно організувати роботу всіх зацікавлених осіб, навіть у межах наявного бюджету можна зробити місто чистішим. Треба усвідомити, що у нас єдине місто, з досить складною інфраструктурою, тож і ОСББ не повинні залишатися осторонь від проблем міста, вони повинні знати, що є міська виконавча влада, що ми можемо прийти на допомогу у вирішенні їхніх питань. Це може бути консультативна допомога у налагодженні взаємовідносин між іншими підприємствами, допомога автотранспортом, бо ми на те і створені, щоб співпрацювати з ОСББ та управляючими компаніями. Ми повинні бути своєрідним містком між ними та споживачами послуг і робити свою роботу так, щоб люди відчували, що є влада, яка організовує всі ці процеси, які відбуваються у нашому місті.  З цією метою ми поспілкувалися з усіма керівниками, обмінялися телефонами і розказали про можливості ОСББ, можливості комунальних підприємств, з’ясували, що кожен з них може зробити для того, щоб була тісна співпраця на благо громади міста. 

Повинна бути відповідальність як влади перед громадянами, так і громадян перед усією громадою. Сміття треба виносити на «свої» сміттєві майданчики, а не на стихійні звалища. Потім доводиться цей непотріб комусь прибирати, але ж кошти на ці заходи в бюджеті не закладені! 

Ми зранку проїхалися з представником УЖКГ по нашому місту, побачили, що трава уже висока, її потрібно косити, тож цю роботу ми розпочинаємо за планом. Кошти на ці потреби будемо виділяти. У нас є підприємство, яке надає послуги по озелененню нашого міста (ТОВ УК «Господарник». Ред.).  Ми спілкувалися з ними для того, щоб найти шляхи співраці. Квіти повинні бути, але поряд біля квітів повинні бути і нормальні території, і нормальна покошена трава, тому що квіти красиві, а поряд трава у пояс, це неправильно. Повинна бути тісна співпраця: тут ми висаджуємо, тут ми поливаємо, тут ми косимо траву. Щоб це був такий єдиний гармонійний баланс: людям приємно пройтися, відпочити, погуляти з дітьми, побачити, що місто приводиться до нормального санітарного стану…

Чи будуть далі ремонтуватися дороги? 

Передбачені бюджетом кошти на ремонт міських доріг уже використані, потрібно залучати додатково. Досить велика кількість міждворових проїздів уже зроблена. Зараз стоїть питання проведення тендеру по тротуарах міста. Їх треба ремонтувати капітально, є такі плани. Там, де люди масово ходять, хоча б центральну вулицю міста ми будемо приводити до нормального стану. 

Що буде із централізованим опаленням? 

Зустрінуся з генеральним директором СП ТОВ «Світловодськпобут» (Сергієм Московським. Ред). Була зустріч з власником підприємства Олександром Сергійовичем Яременком. Розумієте, це те єдине у нашому місті підприємство, яке надає послуги з теплопостачання бюджетним установам і населенню. Тому у першу чергу я буду спілкуватися з ними, щоб побачити їхні плани щододо приведення теплових мереж і котелень до нормального стану. Всі ми знаємо, яким проблематичним був минулий сезон, тож хочеться бачити їхні плани, їхні інвестиції, їхнє розуміння щодо проведення опалювального сезону. І коли я вже буду бачити і чути їхні пропозиції, будемо приймати спільне рішення.  Адже за один рік перевести місто на індивідуальне опалення ми не зможемо. Є відповідне законодавство, яким передбачено, що квартира може відключатися від мережі централізованого теплопостачання при умові, якщо більше 50% квартир будинку вже відключено. До цього рішення треба підходити виважено. Якщо велика кількість споживачів відключиться від ЦО, це призведе до значного навантаження на газові та електромережі мережі і вони можуть не витримати. Тоді виникне проблема з  електро-  і газопостачанням. Тож це дуже тривалий процес, він не простий. На минулому засіданні виконкому було прийнято рішення щодо надання дозволу на відключення від мереж централізованого теплопостачання понад тисячі споживачів. У подальшому ми будемо аналізувати яка кількість споживачів вже відключена, що там видавали, вивчати  інформацію, щоб можна було приймати якісь виваєжені рішення. Можливо, «Світловодськпобут» буде відключати цілий будинок від теплопостачання. І це непростий процес, адже треба думати, щоб тепломережа не сказала - нам не вигідно працювати і взагалі не запуститься. Це призведе до колапсу, тож поки що ми не готові до того, щоб відмовитися від послуг «Світловодськпобуту». У них є котельні, одна із нових, у нормальному стані на Ревівці… Будемо бачити їхню позицію і будемо знаходити спільні точки зору для того, щоб жителі нашого міста залишилися з теплом, можливо, комбінованим – індивідуальним і централізованим.

Підкреслюю, я хочу налагодити діалог не тільки зі «Світловодськпобутом", а й усіма комунальними підприємствами, ОСББ, управляючими компаніями, з депутатами міської ради, членами виконкому, громадськістю. У нас є кілька питань, які не вирішуються тільки тому, що хтось комусь щось не сказав… Роботу потрібно проводити відкрито, прозоро і залучати всі служби міста для того, щоб був лад. А ми трохи працюємо в одному напрямку, трохи в іншому, а комплексного вирішення питання у нас взагалі немає. Адже навіть питання прибирання сміття без депутатського корпусу, без залучення коштів ми не зможемо вирішити, тому що депутати формують бюджет. І саме їм  потрібно розказувати, де є проблеми, які методи їх вирішення, які кошти потрібні, хто це буде виконувати. І коли буде повна достовірна інформація у наших  депутатів, думаю, що вони це зрозуміють, тому що всі прагнуть до того, щоб у нашому місті було краще жити. Треба залучати усіх до обговорення, показувати реальний стан справ,  наші можливості і методи вирішення. І коли депутати будуть це бачити от А до Я, думаю, вони будуть підтримувати мої пропозиції або пропозиції нашої команди.  

Коли виконком знатиме що, де і чому ламається? 

Намагаюся налагодити роботу чергових виконкому. Сьогодні я підписав графік оповіщення, який був розроблений спеціалістами міськвіконкому. Його надішлють усім комунальним підприємствам та підприємствам, які надають послуги ЖКГ, буде зворотній зв’язок і ми будемо володіти інформацією. Я запропонував усім керівникам підприємств звернули увагу на свої мережі, у якому стані вони перебувають і привести їх до нормального стану. Є люки, які відкриті, є люки, які обвалені, треба знати чиї вони і вимагати від власника доведення їх до нормального технічного стану. 

Ми плануємо в УЖКГ ввести інспектора по благоустрою. На останній сесії міськради це питання проголосовано, винесено на сесію фінансування, тож будемо шукати людину. Робота її буде полягати у інспектуванні території, а за наслідками – оформлення приписів за нескошену траву, відкриті люки тощо.  Це буде контроль виконавчої влади за дотриманням порядку у місті. 

Що буде робити з довгобудами? 

Це питання я досконало не вивчав. Що було раніше я не розбирався, але з приводу долі  довгобудів намагався зібрати інформацію. Разом із керівниками ЦРЛ розмовляли про необхідність вирішення питання щодо фінансування та встановлення сигналізації з метою збереження будівлі інфекційного відділення, яка ще знадобиться медицині. А щоб зберегти, її потрібно охороняти. Штат сторожів утримувати економічно невигідно, потрібні нові технології. Ми там поставимо відповідні датчики, і пульт охорони. 

Є ще перша школа. Цю будівлю ми охороняємо, не один десяток років, несемо колосальні витрати… Я бачу три шляхи вирішення питання. Перше, добудувати школу. Нереально. Тому що це непотрібно, шкіл у нас велика кількість. Друге, це віддати довгобуд під якийсь проєкт. Але це територія школи і там досить проблематично відкривати якийсь приватний бізнес. Ну і третє – це просто будівлю розібрати, а на її місці зробити спортивний майданчик, як було до цього…  Є домовленість з начальником управління освіти Геннадієм Френкелем виїхати на місце, поспілкуватися, що з ним робити, але це тривалий процес – рішення сесії і т.п., взимку ніхто розбирати довгобуд не буде. Тож  плануємо також поставити там охорону. Відповідні датчики тому, що кожного місяця тільки на охорону даної  будівлі тратиться близько 180 тис. грн. Якщо порахувати за рік витрачаємо понад 2 млн у нікуди, а могли би направити ці кошти і на КПП, і на розвиток освіти. 

Про ділянку землі на Ювілейній. Там було рішення сесії. Я його ще не бачив, кілька місяців тому прийняли, але не на той термін, який би хотів замовник. У першу чергу я хотів би переговорити із замовником, бо з одного боку він паркан поставив, добре було б, щоб і з іншого боку зробив, тому що там стоять контейнери зі сміттям. Треба привести цей майданчик до ладу, а потім визначатися з управлінням економіки щодо долі договору оренди землі. Це центр міста, мати величезну ділянку землі і нічого на ній не робити – так не повинно бути. 

Що думає про пам’ятник затопленим селам на Бульварному узвозі?

Будь-яке будівництво повинно відповідати чинним нормам і правилам, робочим проєктам. Було б досить непогано, якби у нас був прямий спуск до води і відповідний пам’ятник. До мене зверталися громадяни, я можу вам показати ескіз (показує. Ред.). Значна частина населення хоче, щоб був такий пам’ятник, але це тривалий процес і вивчення, і обговорення, і прийняття відповідних рішень сесією, і виділення земельної ділянки, і проєктування. Це досить непросте будівництво, але будь-яке будівництво повинно відповідати чинному законодавству. На цю тему з Юрієм Олександровичем (Сапяновим. Ред.) ми ще не спілкувалися… 

Чи буде сприяти ремонту Палацу культури? 

Ми з Клокар (начальником управління культури і туризму. Ред.) розмовляли на цю тему. Є проект на реконструкцію, кошторисна документація застраріла, тож на корегування проекту потрібно 560 тис. грн бюджетних коштів.  Зараз питання перебуває на стадії обговорення. Можливо, ми знайдемо іншу проєктну організацію, яка нам відкорегує цей проект дешевше, тому що понад півмільйона гривень на одне коригування – забагато. Але Палац культури, звісно, треба підтримувати. 

Як ставиться до повернення відділу ДРАЦС у старе приміщення?

Ми на цю тему розмовляли, це як би питання культури, але воно стосується і всіх громадян нашого міста. Я відповім на це питання з великим задоволенням. Хочу, щоб у нашому місті була красива, затишна зала, де люди отримували б путівку у спільне життя під час урочистої  церемонії… Так, як це проводиться в Олександрії – у нашому майбутньому районному центрі. Там прекрасний ДРАЦС, є бажання створити у Світловодську не гірший. Наскільки я знаю, цей батюшка, який був, виїхав з цього приміщення чи виїжджає… 

Хотілося б, щоб ДРАЦС був цікавим окремим приміщенням, там така хороша красива зелена зона. Це у перспективі нормальний проект, який можна разом з культурою і юстицією обумовити, намітити якісь плани і зробити. Я не думаю, що це проблема, було б бажання відремонтувати. Я за те, що своїм майном треба правильно розпоряджатися, щоб було у нас чим пишатися і тим самим ДРАЦСом, і тим самим морем, і навіть пам’ятником, який, можливо, потрібно ставити, але правильно.

Загалом, перед нами виникає досить велика кількість питань, які потрібно обговорювати, обирати пріоритети і тільки потім виконувати. 
[img]
[/img]

Автор: Тетяна Дроздова

Фото: Ігор Котляров

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!