» » Світловодський річковий термінал став центром уваги всієї України (ВІДЕО, ДОПОВНЕНО)

Світловодський річковий термінал став центром уваги всієї України (ВІДЕО, ДОПОВНЕНО)


У п’ятницю, 16 жовтня, до Світловодського річкового терміналу, який входить до холдингу «АгроВіста», з Ізмаїлу прибула унікальна несамохідна баржа класу «ріка-море» на ім’я «Dnipro-AV-01». Ми стали свідками цієї історичної події! 


Вражає і просто заворожує це явище! До причалу річкового терміналу наближається неймовірно красива новенька баржа довжиною 128 метрів, шириною – понад 16 метрів. Подібних барж ми ще не бачили, бо їх в Україні не будували!  

На причалі Світловодського річкового терміналу чимало людей, затамувавши подих спостерігають, як команда величезного судна під керівництвом молодого чоловіка  з радіотелефоном в руках вправно швартується до берега. Пробігаємо 128 метрів і знайомимося: Ігор Кліменко, боцман. Між постійними перемовинами з капітаном Юрієм Ширченком він відповідає на наші запитання. Від Ізмаїлу, що на Дунаї, пройшли 921 км, спочатку Чорним морем, а потім Дніпром через три шлюзи: Каховський, Запорізький, Кам’янський. Було непросто, бо баржа велика і порожня, звідси – значна парусність, але впоралися, обійшлося без пошкоджень. З вантажем буде простіше, адже баржа зануриться у воду на 3,8 метри. У команді 9 людей, усі на буксирі, баржа «не жила». Такої більше немає в Україні, це унікальний шанс випробувати себе на професійність, тож працювати хлопцям дуже цікаво!  

Повертаємося до тимчасової сцени, що створили на причалі. Голосно звучить оптимістична музика. Знаходимо зворушеного капітана, якому щойно вручили хліб-сіль дівчата у національному вбранні. Просимо поділитися враженнями від походу довжиною у майже тисячу кілометрів. Це перший досвід роботи Юрія Ширченка з такою баржею, 2 роки він буксирував утричі менші, вантажністю до 2 тисяч тон, ця візьме на борт 6 тисяч тон зернових. Сподівається на успіх!  

Як тільки пролунав Гімн України, ведучій заходу знайомить присутніх з історією створення баржі: 

«29 вересня  2020 року в Ізмаїлі холдингу «АгроВіста» було урочисто передано найбільшу в Україні несамохідну баржу, яку побудували на замовлення Світловодського річкового терміналу, що входить до названого холдингу. Будівництво нової баржі є продовженням реалізації стратегії холдингу «АгроВіста» з метою розвитку власної логістики річками України у глибоководні порти. Після двох років роботи пілотного проєкту з двома буксирами і чотирма баржами, холдинг зробив новий крок – замовив будівництво найбільшої за своїми характеристиками баржі на річках України. Будували баржу українські підприємства "Дунайсудносервіс" та "Дунайсудноремонт". Кожен із заводів збирав половину баржі, щоб потім здійснювати подальші етапи будівництва. Роботи тривали понад 7 місяців. Це новий крок у розвитку річкового флоту!» 

До слова запрошують Сергія Кузьменка, співзасновника холдингу «АгроВіста». Перш за все, він дякує усім причетним за гарно зроблену роботу. На його переконання, найбільше щастя – щось створити у своєму житті.  20 років тому разом з батьком створили велику компанію «Украгроком», сьогодні вона носить назву «АгроВіста»,  дали можливість тисячам людей мати роботу… 

«Задумали новий проєкт і завдяки людській праці, ініціативі і наполегливості, маємо це чудо.  Мені дуже приємно, що ми це зробили… Мій партнер Юрій Скічко був ініціатором того, щоб ця машина з’явилася. Я дякую тобі, друже!»

Сергій Кузьменко також подякував суднобудівнику Анатолію Урбанському та його команді, які вперше не ремонтували водний транспорт, а будували його. Далі оратор говорив про внутрішні інвестиції як економічний патріотизм, адже такі проєкти роблять Україну економічно сильнішою.

Голова Кіровоградської ОДА Андрій Назаренко у своєму вітальному слові зазначив, що знову на Світловодському річковому терміналі відбувається історична подія: перша сталася у 2012 році, коли розпочалося будівництво терміналу, а друга – сьогодні.

«Попри складний рік для аграріїв, попри коронакризу, ми бачимо, як один із головних секторів економіки Кіровоградщини – сільське господарство – розвивається і в нього інвестують. Вітаю «АгроВіста» з реалізацією такого масштабного проєкту!» – зазначив Андрій Назаренко. 

А голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко визнав, що баржа достойна Української Книги рекордів Гіннеса, висловив сподівання, що підприємство побудує ще не одну баржу, відзначив, що Світловодську слід пишатися тим, що є таке підприємство на його території. 

Директор ТОВ СП «ДУНАЙСУДНОСЕРВІС» Станіслав Чімбер передав привіт з Бесарабії від акціонерів і робітників, які доклали до будівництва стільки сил, і подякував за те, що у них повірили…

Юрій Скічко, генеральний директор ТОВ «ГермесТрейдінг» та ТОВ «Світловодський річковий термінал», звертаючись до присутніх, сказав: 

«Цю подію ми чекали не один день і не один рік. Це результат роботи великого колективу, з чим можна привітати усю Кіровоградщину і Світловодськ зокрема…»

Юрій Скічко подякував усім партнерам і акціонерам холдингу; екіпажу, який подолав непростий шлях з берегів Дунаю і через Чорне море зайшов у Дніпро, пройшов через 3 шлюзи і дістався Світловодського терміналу. Чимало теплих слів сказав про Ігоря Заблоцького, технічного директора терміналу, який 7,5 місяців провів на заводах в Ізмаїлі, допомагав дунайським суднобудівникам зробити баржу надійною… Передав окремі подяки колективам суднобудівників, сім’ї Урбанських. За підтримку компанії, створення сприятливого інвестиційного клімату, який дозволяє холдингу впевнено рухатися вперед, Юрій Скічко дякував обласній державній адміністрації і обласній раді, місцевим органам влади. 

«Ви надихаєте нас, додаєте сил і впевненості у завтрашньому дні!» –  наголосив Юрій Скічко і перейшов до  церемонії нагородження за плідну співпрацю в реалізації проєкту баржі типу «річка-море» «Дніпро-АV-01» та значний внесок у розвиток річкових перевезень та суднобудівництва». Пам’ятні статуетки отримали Сергій Кузьменко, Ігор Заблоцький, Віктор Живанов, Андрій Назаренко, Олександр Чорноіваненко, Андрій Райкович

Отримуючи нагороду за гендиректора ТДВ «Дніпроенергобудпром» Івана Марона, його заступник Михайло Бур’янський привітав «АгроВісту» і Світловодський річковий термінал з великою перемогою і побажав: 

«Великому кораблю – велике плавання!». 
[img]






















































































































[/img]

Автор: Тетяна Дроздова

Фото: Ігор Котляров

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!