» » У Світловодську померла жінка від отруєння грибами

У Світловодську померла жінка від отруєння грибами


30 вересня 69-річна одинока жінка вийшла на «тихе полювання» в район колишнього лісозаводу, назбирала зеленушок, а повернувшись додому, приготувала їх і повечеряла… 

1 жовтня відчула ознаки отруєння, але вирішила лікуватися самостійно. Лише о 21:30 2 жовтня викликала швидку допомогу. Медики доправили її до реанімаційного відділення Світловодської ЦРЛ о 22:40, але усі зусилля лікарів виявилися марними. 3 жовтня о 10:40 жінка померла. 

Ця  історія викликала неабияке занепокоєння  у   завідувачки Світловодського відділення Олександрійського району відділу ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олени Могильної і вона вирішила через наше видання вкотре нагадати жителям громади про небезпеку від спокуси збирати і вживати дикорослі гриби. Надаємо їй слово. 
  • У 2020 році в Кіровоградській області зареєстровано 6 випадків отруєння грибами (1 -  Онуфріївський район, 3 - Смоліно, 1 - Знам’янський район, 1 - Мала Виска), летальних випадків не було, дітей не було. На Світловодщині не збуло зареєстровано   випадків отруєння грибами.
За поточний період 2021 року на Кіровоградщині вже  зареєстровано 5 потерпілих від отруєння грибами (Новоукраїнський район, м. Кропивницький, м. Світловодськ), із них 3 людини померли (1випадок у Світловодську, 2 – у  Кропивницькому).

Причинами отруєнь грибами залишаються: незнання видової належності грибів; потенційно небезпечні місця збирання грибів (лісосмуги, лісові насадження біля населених пунктів); порушення правил збирання і приготування грибів; безвідповідальне ставлення людей до свого здоров’я. Зі слів потерпілих вони вживали рядовки, опеньки, зеленушки.

Загалом усі дикорослі гриби якоюсь мірою є небезпечними для споживача. Європейці, приміром, уже давно відмовились від вживання дикорослих грибів, а перейшли на корисні гриби, які вирощені штучно (гливу, печерицю та ін.).

Отруйні речовини, що містяться в отруйних грибах, дуже токсичні і незворотньо фіксуються у нервовій тканині вже через декілька хвилин. До того ж токсини, які містяться в отруйних грибах, не переходять у відвар, не руйнуються при тривалій тепловій обробці. Також не треба вірити типовим помилковим твердженням, ніби часник чи цибуля темніє при сумісному варінні з отруйними грибами, що всі їстівні гриби мають рожеві пластинки під шляпками, що отруйні гриби мають неприємний запах, темніють при посипанню сіллю, і ні в якому разі токсична дія отруйних грибів не змінюється при вживанні алкоголю, а навіть навпаки.

Для збереження вашого здоров’я краще утриматися від збору дикорослих грибів. Для тих, хто незважаючи на зареєстровані отруєння грибами, небезпечність цієї страви, збирається в ліс, нагадуємо про правила, яких необхідно дотримуватися. Ніколи не беріть тих грибів, яких ви не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися; не збирайте старі перестиглі гриби; не куштуйте сирі гриби; не збирайте гриби, які мають потовщену внизу ніжку з блідим плівчастим кільцем-залишком оболонки. Таке потовщення і кільце-перші ознаки смертельно отруйної блідої поганки. Збирайте гриби тільки з цільною ніжкою. Це допоможе вам вдома ще раз перевірити, чи не потрапив випадково між їстівними отруйний гриб. Пам’ятайте, що у блідої поганки на нижній поверхні пластинки завжди бліді.  Не довіряйте доморощеним знавцям, які вважають себе незаперечними авторитетами при збиранні грибів та виходять не з наукових позицій, а з власних тверджень та помилкових дослідів. Не збирайте гриби біля сміттєзвалищ та доріг. Єдиним способом розпізнавання їстівних та отруйних грибів є їх зовнішні ботанічні ознаки. 

Перші ознаки отруєння після вживання отруйних грибів з’являються через декілька годин, в деяких випадках пізніше. Майже всі отруйні гриби викликають подразнення шлунково-кишкового тракту, виникають блювота, нудота, сильні колікоподібні болі, а також симптоми розладу   нервової системи: судоми, марення, погіршення зору.

У разі отруєння грибами треба негайно викликати лікаря або відправити потерпілого у лікарню. До прибуття лікаря треба надати долікарняну допомогу: викликати блювоту, шляхом подразнення коріння язика, потім дати хворому випити 3-4 склянки підсоленої води, з метою очищення шлунку та кишковика, після чого хворого покласти у ліжко (на живіт), дати випити холодний, міцний чай. 

Тож ще раз застерігаємо вас, не збирайте гриби, якщо ви не маєте досвіду, пам’ятайте, що сушіння, засолювання і маринування, теплова обробка не руйнують отрути в грибах. Не купуйте консервовані в домашніх умовах та свіжі гриби на ринках, у тому числі стихійних, бо це небезпечно для вашого здоров’я. Будьте обережні!

Автор: Тетяна Дроздова

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!