» » Вакцинація дорослих від дифтерії та правця надзвичайно важлива!

Вакцинація дорослих від дифтерії та правця надзвичайно важлива!


В Україні періодично реєструються  спалахи дифтерії серед дорослого населення є, але хвороба проходить набагато складніше, ніж у дітей. На жаль, це результат пропущених щеплень в дитинстві та ігнорування ревакцинації.

Також зареєстровані неодноразові випадки правця. Після контакту із правцевою паличкою ризик захворіти у людини без щеплення значно більше.

Багато дорослих впевнені, що щеплення робляться тільки в дитячому віці, а імунітет, набутий в результаті вакцинації, зберігається на все життя. Однак це не зовсім так. Захист від деяких хвороб дійсно зберігається на все життя, а ось деякими інфекційними захворюваннями можна захворіти і в дорослому віці, навіть будучи щепленим у дитинстві, причому дорослі переносять «дитячі» хвороби набагато важче, а ускладнення у них виникають частіше.

За наказом Міністерства охорони здоров’я України, українцям регулярно потрібно проходити ревакцинацію (повторне щеплення)  проти дифтерії та правця. Імунітет проти дифтерії та прaвця зберігається протягом 7-10 років. Перша ревакцинація для профілактики останніх захворювань у дорослих повинна пройти в 26 років, а потім повторюватися кожні 10 років. Особистий календар щеплень для кожної людини встановлює та контролює сімейний лікар або терапевт за місцем проживання.

Частіше за все, українці не ревакцинуються через міграцію, або проявляють байдуже ставлення до свого здоров’я. Друга причина – слабка санітарна освіченість. У кращому випадку нагадати про вакцинацію можуть при прийомі на роботу. Але зазвичай про щеплення згадують, коли наступають на іржавий цвях.

Дифтeрiя

Дифтерія починає проявлятися як ангіна. У глотці можуть з’являтися сіруваті плівки, що ускладнюють дихання. Токсин дифтерійної бактерії потрапляє в кров і вражає серце, нервову систему й нирки. За статистикою ЮНІСЕФ, навіть при своєчасному лікуванні кожен п’ятий хворий вмирає. Зазвичай дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом. Вакцинація проти цієї жахливої недуги попереджає розвиток і ускладнення хвороби. Міністерство охорони здоров’я України рекомендує повторно ревакцинуватися кожні 10 років. 

Правець

Токcин бактерії правця вражає нервову систему. Захворювання проявляється сильними судомами, які можуть привести навіть до переломів кісток. За даними ЮНІСЕФ, від 5% до 10% хворих помирають. При важких формах правця смертність сягає понад 50%. Передається інфекція при потраплянні забрудненого ґрунту в рану або через заражені предмети, наприклад, цвях тощо. Для підтримки імунітету проти правця необхідно ревакцинуватися раз в 10 років.

Існує перелік професій, працівники яких повинні проходити ревакцинацію проти дифтерії та правця обов’язково. Це ті люди, які стикаються зі збудниками: фермери, м’ясники, ветеринари, медпрацівники, працівники торгівлі, транспорту, дитячих садочків та інші.

Зауважимо, що планові щеплення українцям проти дифтерії та правця проводяться безкоштовно.

Ревакцинація   від дифтерії та правця надзвичайно важлива, адже ці  інфекції несуть за собою дуже високий ризик смерті!

Фахівці Світловодського районного лабораторного відділення
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!