» » Купуй Кіровоградське – відроджуй Кіровоградщину!

Купуй Кіровоградське – відроджуй Кіровоградщину!


«Купуй Кіровоградське» – одна з найуспішніших ініціатив Сергія ЛАРІНА в рамках стратегічної програми розвитку області «Центральний регіон – 2015». Стартувавши у 2010 році, програма змогла об’єднати в патріотичному пориві виробників, споживачів та торгівельні мережі регіону. При цьому об’єми реалізації продукції харчової промисловості у 2010-2013 роках зросли в 2 рази, а підтримка програми серед населення, за даними соціологів, складала 70%. Навіть сьогодні в магазинах і торгівельних точках у містах і селах можна зустріти символіку «Купуй Кіровоградське».

У чому секрет успіху цієї програми? Ми вирішили розібратися і поставити кілька запитань її головному натхненнику, голові Кіровоградської облдержадміністрації в 2010-2013 роках, найбільш рейтинговому політику регіону – Сергію ЛАРІНУ. 

– Сергію Миколайовичу, які завдання ставилися перед програмою «Купуй Кіровоградське» на початковому етапі?

– Під гаслом «Купуй Кіровоградське» ми об’єднали одразу декілька важливих проєктів. По-перше, необхідно стимулювати виробництво кіровоградської продукції, дешевшої та якіснішої, ніж товари з інших регіонів, і звичайно ж імпорт, що заполонив полиці магазинів. По-друге, обласна влада не може підвищити людям пенсії, а от допомогти зекономити і дати доступ до дешевих та якісних продуктів місцевого виробництва – ми змогли. Ми створили цілу мережу соціальних магазинів і відкрили десятки соціальних відділів у діючих магазинах по всій області. Покупці стали розкуповувати продукцію місцевого виробництва, а виробники не встигали затоварювати склади. 

– Які механізми дозволили вам добитися реалізації такої амбіційної програми?

– Нам довелося вирішувати одразу декілька проблем. Перше, погана взаємодія між виробниками та магазинами, відсутність централізованої системи логістики для доставки товарів, відсутність інформації про товари, що виробляються на Кіровоградщині. Друге, ми запропонували підприємцям підписати меморандум про співробітництво. У результаті був створений найбільш впізнаваний регіональний бренд – «Купуй Кіровоградське». Третє, було відкрито 11 соціальних магазинів і 76 соціальних відділів. Перший такий магазин відкрили у Кіровограді на площі Богдана Хмельницького. Область запропонувала приміщення з нульовою орендою, підключився соціально відповідальний бізнес. У результаті ціни на продукти харчування стали нижчими, ніж у найпопулярніших супермаркетах. Була запущена спеціальна соціальна картка, за якою можна було придбати товари першої необхідності ще дешевше. Згодом великі торгівельні мережі були вимушені знижувати ціни, орієнтуючись на «Соціальний магазин». Четверте, ще більше зблизити виробників і покупців нам вдалося завдяки ярмаркам. Всього було проведено більше 1,5 тисячі ярмарок, на яких реалізовано продукції на 56 млн грн за цінами на 15-30% нижче ринкових. Постійно діючий ярмарок проходив у «Експоцентрі», приміщення якого нам безкоштовно надав Павло Штутман. Справжній фурор викликав «Покровський Ярмарок». З того часу він щорічно проводиться в рамках «АгроЕкспо». Усе це, при зниженні цін, дозволило збільшити об’єми реалізованої продукції. Збільшувалась купівельна спроможність і покращувалося матеріальне становище людей. І п’яте, жорсткий контроль за виконанням програми,  завдяки «Гарячій лінії» та моїм особистим відвідуванням магазинів. 

– Яких результатів вдалося досягти завдяки впровадженню програми?

– Ініціатива «Купуй Кіровоградське» стала каталізатором розвитку внутрішнього ринку регіону. Круглі столи, консультації, форуми і масштабна інформаційна кампанія дозволили місцевим підприємцям налагодити ефективне співробітництво. Адже економіка Кіровоградщини – це і агропромисловий комплекс, і  машинобудування, гірничодобувні та збагачувальні заводи, підприємства легкої та харчової промисловості, виробництво інноваційного електрообладнання та будівельних матеріалів. Підприємства важкої промисловості почали замовляти форму для робітників на кіровоградських швейних фабриках, освітлювальні прибори заводу «Радій» зіграли ключову роль в системі зовнішнього освітлення міст, для будівництва нових підприємств використовувалися залізобетонні вироби місцевого виробництва. При цьому гроші залишалися в області, створювалися нові робочі місця, а бюджетна самостійність міст і районів підвищувалася за рахунок збільшення надходжень податків від місцевих товаровиробників.

– В умовах економічної кризи останніх років бізнес у Кіровоградській області опинився в складних умовах, підприємства закриваються, а прості люди стають біднішими. Яким, на вашу думку, має бути вихід із цієї ситуації?

– На жаль, «політична доцільність» перемогла здоровий глузд. Після зміни влади у 2014 році нове керівництво області відмовилося від виконання ключових і ефективних програм – «Центральний регіон» і «Купуй Кіровоградське», а також багатьох інших. Сьогодні наша команда йде на місцеві вибори з метою повернути Кіровоградщині розвиток. Ми готові запропонувати жителям регіону не пусті обіцянки, а ряд програм, мета яких відродити економіку регіону, серед них – «Купуй Кіровоградське». 



Олександр Рихлицький
Розміщено на правах політичної реклами
Більше за темами: ОПЗЖ
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
2 коментар ів
  1. Валерій
    Скільки взяли грошей за цю джинсу?
    1. editor
      Чому джинсу? Розміщено на правах політичної реклами.
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!