» » «Центральний регіон» – ідеологія розвитку Кіровоградщини

«Центральний регіон» – ідеологія розвитку Кіровоградщини


Десять років тому, з приходом у Кіровоградську облдержадміністрацію нового керівника Сергія ЛАРІНА і його команди, в регіоні з’явився обґрунтований і системний план розвитку області – від «відсталої» до передової і прогресивної. Безсумнівно, не було в нашій області більш ефективної програми розвитку, ніж комплексна програма стратегічного розвитку Кіровоградщини «Центральний регіон – 2015».

Її успіх в тому, що прості люди, а не чиновники, давали пропозиції в програму – що їм більш важливо зробити на своїй вулиці, в своєму селі, районі чи місті. Це була перша в області програма, створена людьми і для людей.

Програма була прийнята на сесії облради і одразу почала давати результати, адже вся вертикаль влади працювала над її виконанням. 

Був жорсткий особистий контроль реалізації кожного пункту «Центрального регіону» з боку Сергія Ларіна. Під час публічних звітів про результати виконання програми, у присутності сотень жителів і керівництва області, деякі голови районів прямо після заслухання залишалися без посад!

За час виконання програми реалізовано 4,5 тисячі проєктів на загальну суму 20 млрд грн. Ключовим результатом стало створення 11,5 тисячі робочих місць і залучення інвестицій в об’ємі 10,5 млрд грн для реалізації 518 інвестиційних проєктів. Для області це був справжній прорив. 

Область впевнено йшла курсом економічного і соціально-культурного відродження, і люди бачили конкретні результати. 

Найзнаковіший об’єкт – відроджений Театр Корифеїв – Кіровоградський обласний театр ім. М.Л. Кропивницького, він став головним символом міста. І звичайно, перший в Україні перинатальний центр, що подарував радість материнства тисячам жінок і зберіг життя їхнім немовлятам. А ще в рамках «Центрального регіону-2015» зробили капітальний ремонт всіх палат обласного госпіталю для ветеранів і 250 ветеранських палат у міських та районних лікарнях.

У кожному місті та районі області з’явилися такі «маячки» успішної реалізації «Центрального регіону», і їх можна довго перераховувати. Ось кілька прикладів. Кіровоград: капітальний ремонт музею Івана Карпенка-Карого і капітальний ремонт дитячої музичної школи у селищі Новому. Олександрія: капітальний ремонт бібліотеки та Палацу урочистих подій. Знам’янка: капітальний ремонт будинку центральної бібліотечної системи та ремонт системи опалення міського краєзнавчого музею. Світловодськ: капітальний ремонт ДЮЦу і капітальні ремонти покрівель в школах. Олександрівський район: капітальний ремонт спорткомплексу і Будинку культури, опалення центральної районної лікарні, а також запуск цукрового заводу, овочесховища в Підлісному та молокозаводу в Осоті. Онуфріївський район: відкриття дитячого садка в Куцеволівській школі, капітальний ремонт меморіального комплексу, присвяченого визволенню Кіровоградської області. Вільшанський район: будівництво пелетного заводу, капітальний ремонт ЦРЛ, капітальний ремонт Вільшанської та Сухоташлицької шкіл, капітальний ремонт фізкультурно-оздоровчого комплексу. Новгородківський район: відкрито завод з виробництва пілетів, мінеральної води, запущено м’ясо-молочний комплекс, зроблено опалення в будинку культури та вуличне освітлення. 

У рамках програми реалізовано 260 проєктів у сфері відродження культурних об’єктів: ремонтували сільські клуби, парки та музеї, в 100 бібліотеках були виконані ремонти та поповнення фондів. Півсотні екопроєктів: ліквідовували стихійні звалища, реконструювали очисні споруди. Більше 800 проєктів у сфері освіти: реконструювали системи опалення та водопостачання в школах і дитячих садочках, проводили капітальні ремонти покрівель, облаштовували шкільні туалети замість вуличних «будочок». Ремонтували старі та встановлювали нові спортивні та дитячі майданчики, купували шкільні автобуси і оновлювали «парк» шкільних парт в рамках програми «Шкільна парта». Був реалізований масштабний проєкт «Світла Кіровоградщина», в рамках якого облаштовано зовнішнє освітлення на сотнях вулиць в містах, селищах і селах області.

При підтримці команди Ларіна під гаслом «Купуй Кіровоградське» багато місцевих виробників отримали сприятливі умови і нові можливості для розвитку своїх виробництв, а жителі області – якісну продукцію за доступними цінами. Один з таких  прикладів – модернізація та розширення заводу з розливу мінеральної води у Новомиргороді. 

Притік інвестицій та відродження десятків підприємств, зміцнення потенціалу промисловості, розвиток сучасного агропромислового виробництва, зміцнення фінансової основи місцевих бюджетів, покращення якості послуг в галузі освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту і спорту, створення достойних умов життя для населення регіону. Усе це стало результатами виконання програми «Центральний регіон – 2015».

На жаль, нинішня влада відмовилася продовжувати виконання «Центрального регіону», а нову стратегічну програму вони запропонувати не змогли. Багато інвестиційних проєктів були закриті, серед них цукровий і молокозавод в Олександрівці, завод з розливу мінеральної води. Замість створення умов для розвитку територій, закриваються школи, лікарні, будинки культури.

Команда Сергія Ларіна готова знову взяти на себе відповідальність за розвиток області і знову зробити Кіровоградщину Центральним регіоном!

Олександр Рихлицький
Більше за темами: ОПЗЖ
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!