» » І сесія. Кожен обранець видатний, талановитий та професійний!

І сесія. Кожен обранець видатний, талановитий та професійний!


VIII скликання Світловодської міської ради з врочистої церемонії приведення до присяги міського голови 20 листопада набуло реальних ознак. Умовно першу сесію можна поділити на дві частини...


Скарбничка з 15-а мільйонами і пісочний годинник замість булави

У концертній залі міського Палацу культури на 10 годину означеного дня очікуваного стовпотворіння не спостерігалося – як і протягом усього „таїнства” присягання на вірність громаді новообраного міського голови Андрія Маліцького та вручення депутатських мандатів 34-м новообраним депутатам нашої міської ради. Через карантин? Безумовно. Трансляцію цього дійства можна було наживо дивитись в інтернеті, не говорячи вже про її показ у вечірніх новинах „Веселки”. Але й самі депутати, слід визнати, дізнавались про проведення сесії через „сарафанне радіо”, дорікаючи Світловодській ТВК у геть кепському оповіщенню майбутньої сесії...

Розпочалося ж усе не з посвяти Маліцького, а з того що, голова ТВК, разом із партійною приналежністю, перелічив поіменно склад міського парламенту. А це: „Слуга народу” – 8 депутатів; ВО „Батьківщина” – 7; „Опозиційна платформа „За життя” – 7; „Європейська солідарність” – 5; „Сила і честь” – 4; „За майбутнє” – 3. 


Після чого найповажніша за віком у депутатському корпусі Тетяна Красюк виголосила зі сцени текст клятви обранців. На завершення читання, обранці з місць, словом „Присягаю!”, підтвердили, що вони ніскілечки не проти. Потім ведучі зачитували прізвища посвячених, доповнюючи коротенькою їхньою характеристикою з переліком здобутків кожного (чи кожної). Переліченні, зачувши своє прізвища, виходили на сцену, де їм вручалися тимчасові депутатські посвідчення... Слухаючи ведучих про того чи іншого представника (чи представницю) депутатського корпусу – талановитий, яскравий, відомий абощо виробничник, юрист, журналіст, підприємець абощо – закрадалася думка: ну, з такими-то обранцями наша Світловодщина просто зобов’язана розквітнути!

А ж ось – кульмінація! На сцену оголошувати посвяту на вірність служіння Світловодщині і її мешканцям вийшов Андрій Маліцький. Далі була його коротка промова у довільній формі про його особисте бачення розвитку ввіреної йому території з запевнянням продовження того поступу, який був для нього притаманним у час, коли минулої каденції голова був лиш простим депутатом.


А от булави, як символу міської влади, голова не отримав – вона виявилась зачиненою в „білодомівському” кабінеті, призначеному для міських голів. А останнього з них, Валентина Козярчука обранці минулого скликання у ці дні рівно рік тому позбавили повноважень. І кабінет опечатали. Замість цього атрибуту, секретар міськради „спливаючої” каденції Юрій Сапянов, який теж вийшов на сцену привітати Маліцького, вручив йому пісочні часи, які витяг з бокової кишені свого пальта – як нагадування про швидкоплинність часу. А ще, замість квітів, нагадав, що передає новообраному міську скарбницю у якій наразі зберігається 15 мільйонів гривень. За скарбничку Маліцький щиро подякував. Та й за годинник – теж, нагадавши при цьому, що це саме він подарував Сапянову цього годинника з натяком не витрачати час дарма...

На цій символічній ноті врочиста частина першої сесії, власне, завершилася – голова запросив усі задіяні сторони до адмінбудинку. Спочатку – щоб розпечатати вже його кабінет, провести там, як сам він сказав, дезинфекцію та коротенько порядитись з головами депутатсько-партійних осередків та з головами населених пунктів, які увійшли до Світловодської ОТГ і які, через це, будуть зватися старостами. А вже опісля – до сесійної зали.




Булава була на місці. А от пальмочка всохла. 
Зате обрали секретаря

Дещо з запізненням кабінет міського голови було розпечатано, куди спочатку увійшли прибиральниці з пилососом і засобами санітарної обробки.


„О, ось і булава”, - вигукнув хтось з обранців, побачивши сей атрибут влади, який знаходився неподалік від мерського столу, який „прикрашав” квітник з невеличкою декоративною пальмою. Всохлою пальмою, бо ж цілий рік вона не поливалася. А винести її тоді звідти – відтак, врятувати – ніхто так і спромігся.


... Щось зловісне витало у кабінеті. Тож було вирішено не чекати, допоки там прибиральниці зроблять санобробку – нараду вирішили провести у кабінеті, який зазвичай належить першим заступникам міського голови. Провівши там близько години, перебіг І сесії перемістився до звичної сесійної зали, де обранці спочатку визначилися, на яких місцях сидітиме кожна з шести фракцій нашої міської ради. Після чого головуючий вніс на розгляд, по суті, єдине питання порядку денного – обрання секретаря міської ради. І тут же запропонував кандидатуру свого однопартійця, „Слугу народу” Віталія Тетяніченка. На що одразу заперечила фракція „Батьківщини” – її представниця Наталія Піскова заявила, що дана процедура є істотним регламентним порушенням, з якого не варто розпочинати діяльність поточної каденції, адже дотримуючись постулатів щодо доступу до публічної інформації, проєкти сесійних рішень мають оприлюднюватися не менш, ніж за 10 днів до часу їхнього прийняття.

„Саме тому депутати від „Батьківщини” відмовляються порушувати законодавство і голосувати за даний проєкт рішення”, - наголосила Піскова. 

Тим не менш, протягом ще пари годин процедура таємного голосування була проведена. Її результати з сесійної трибуни озвучив депутат фракції „Сила і честь” Леонід Пащенко: видано 34 бюлетені, розкривши скриньку, виявлено 27, один з яких оголошено недійсним, невикористаними – 7, „за” кандидатуру Тетяніченка – 23, „проти” – 0, „утримався” – 3.

„Таким чином секретарем Світловодської міської ради обрано Тетяніченка Віталія Анатолійовича” – завершив під оплески присутніх Пащенко.

І обраний зайняв своє місце поряд з головою. Власне на цьому врочиста перша сесія завершила свою роботу.



[img]
















































































































































































[/img]

Автор: Віталій Асауленко

Фото: Ігор Котляров

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!