» » Світловодська ЦРЛ та її зона відповідальності

Світловодська ЦРЛ та її зона відповідальності


Інформаційна кампанія щодо дискредитації головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Світловодська ЦРЛ», лікаря вищої кваліфікаційної категорії, магістра державного управління Юрія Котенка набирає обертів. Можна було б спостерігати за цим явищем мовчки, результати нам відомі заздалегідь, бо методи і «судді» ті ж!  Як і раніше, вони активно демонструють повну некомпетентність, але, судячи з кількості переглядів відео у соціальних мережах, чимало людей не помічають, що авторам не вистачає елементарної освіти, а також працелюбства. Готуючи черговий «бомбовий» матеріал, вони не обтяжують себе переглядом достовірної інформації, що перебуває у відкритому доступі, не оперують фактами, змішують усе до купи, несуть у маси дезінформацію.

Тож ми запропонували самому Юрію Котенку провести «суддям» роз’яснювальну роботу, Він відгукнувся, але зауважив:

«Виправдовуватися не буду, хоча, безумовно є недоліки і в моїй роботі, але не помиляється лише той, хто не працює. У цьому сенсі – ми з авторами на різних полюсах. Вони якраз не працюють і, здається, ніколи не працювали. Ми ж з великим колективом щодня трудимося і досягаємо певних успіхів (користуючись нагодою, коротко нагадаю про основні). Структуру Світловодської ЦРЛ теж окреслю для широкого загалу, згадаю і про інші медичні заклади, які працюють окремо і ніяким чином не підпорядковуються мені як головному лікарю КНП «Світловодська ЦРЛ». Це важливо, на мій погляд, для розуміння ситуації». 


КНП «Світловодська ЦРЛ» – це стаціонари і «вузькі» спеціалісти

Це безумовно спрощена формула. А якщо детальніше – це багатопрофільний заклад охорони здоров’я І категорії, який забезпечує надання кваліфікованої вторинної (спеціалізованої) стаціонарної та амбулаторно-поліклінічної медичної допомоги населенню.

Свою історію у форматі КНП підприємство веде з 24.09.2019 року, коли  за рішенням сесії Світловодської міської ради сьомого скликання №1758 Світловодська ЦРЛ була перетворена на комунальне некомерційне підприємство «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради.

З першого квітня 2020 року КНП «Світловодська ЦРЛ» фінансується з НСЗУ за надані медичні послуги, частково з міського бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України, але цих коштів не вистачає для повноцінного надання медичних послуг населенню.

Основними підрозділами в структурі КНП є амбулаторно-поліклінічна служба, стаціонар (відділення терапевтичного профілю, неврологічне відділення, дитяче відділення, інфекційне відділення, відділення хірургічного профілю, акушерсько-гінекологічне відділення, травматологічне відділення, отоларингологічно-офтальмологічне відділення, відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії та лікувально-діагностичні підрозділи  (приймальне відділення, операційний блок, патологоанатомічне відділення,  централізоване стерилізаційне відділення, відділення переливання крові, відділення променевої діагностики, клініко-діагностична лабораторія, кабінет функціональної діагностики, лікувально-фізкультурний кабінет та фізіотерапевтичне відділення).


Світловодська ЦРЛ – одна з опорних лікарень області

Згідно з розпорядженням КМУ від 15.01.2020 року №23-р «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року» КНП Світловодська ЦРЛ» СМР визначена однією з опорних лікарень в Кіровоградській області та включена до Програми президента «Велике будівництво». У зв’язку з цим на площах хірургічного корпусу лікарні по вул. Героїв України, 110 було розпочато реконструкцію існуючого приймального відділення з добудовою.

У зв’язку з поширенням пандемії коронавірусної хвороби СОVID-19 з березня 2020 року в КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР було припинено планову госпіталізацію пацієнтів та планові оперативні втручання, які поновлено в червні поточного року. На теперішній час відділення стаціонару працюють на повну потужність.


У Світловодській ЦРЛ немає на балансі «швидких допомог» 

У 2013 році від Світловодської ЦРЛ відокремлено відділення швидкої медичної допомоги, яке знаходиться у підпорядкування КНП «ЦЕМД та медицини катастроф у Кіровоградській області Кіровоградської обласної ради», та передано санітарний транспорт, тому лікарня не має можливості проводити транспортування хворих. 


Світловодська ЦРЛ не займається вакцинацією 

У цьому ж, 2013-му, тобто майже 8 років тому, роботу дільничних та сімейних лікарів відокремлено від ЦРЛ та створено КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Світловодської міської ради», головний лікар Людмила Шумейко. До компетенції КНП «ЦПМСД СМР» належить і проведення вакцинації, у т.ч. і від СОVID-19, і охочим отримати щеплення необхідно звертатися до сімейних лікарів, з якими укладено декларацію. 


Діагностична база лікарні значно покращилася

Згідно з постановою КМУ від 16.12.2020 року № 1251 «Про виділення коштів для забезпечення опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах медичним обладнанням, а саме системами рентгенівськими діагностичними стаціонарними загального призначення (цифровими) та апаратами ультразвукової діагностики», згідно з рішенням сесії Світловодської міської ради від 22.12.2020 року № 28 КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР виділено кошти в сумі 6,7 млн грн з державного бюджету та придбано цифровий рентгенапарат  на 2 робочих місця та пристрій для ультразвукових досліджень для приймального відділення.

Протягом 2020 року придбано сучасне діагностичне обладнання, у т.ч. лапароскопічна стійка STORZ (бюджет розвитку міста) для проведення ендоскопічних операцій, 3 електрокардіографи (2 – благодійні внески, 1 –  місцевий бюджет розвитку),  імуноферментний аналізатор (платні послуги), у т.ч. для визначення ІgМ та ІgG, комплекс рентгенівський діагностичний (бюджет розвитку міста), 4 кисневих концентратори (2 – платні послуги, 1– гуманітарна допомога, 1 – бюджет розвитку міста), 9 пульсоксиметрів (4 – благодійні внески, 5 –  НСЗУ) та інше. 

На початку 2021 року у лікарню здійснено централізоване постачання комп‘ютерного томографа, який встановлено на площах нового приймального відділення по вул. Героїв України, 110, та отримано ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України на його використання. Зараз пристрій працює в тестовому режимі. Найближчим часом планується впровадити використання комп‘ютерного томографа для діагностичних досліджень широкого кола населення.

У поточному році придбано сучасну стоматологічну установку для обслуговування дитячого населення (місцевий бюджет розвитку), монітор пацієнта (місцевий бюджет розвитку), 2 електрокардіографи (2 – бюджет розвитку міста), 2 аналізатори гематологічних (платні послуги), аналізатор специфічних білків (благодійні внески), стерилізатор повітряний (платні послуги), центрифугу лабораторну (платні послуги), 9 кисневих концентраторів (5 – платні послуги, 1– гуманітарна допомога, 3 –  державний бюджет), 2 пульсоксиметри (1– благодійні внески, 1 – гуманітарна допомога) та інше. У найближчий час буде завершено тендерні процедури на закупівлю медичного обладнання для приймального відділення, кошти на яке виділила міська влада, а саме: дефібрилятор-монітор, 2 шприцеві насоси, 3 функціональних ліжка, 2 монітори пацієнта, 2 інфузійних насоси, кисневий концентратор та каталка.


На продовження реконструкції інфекційного відділення є кошти! 

Зауважу, що адміністрація Світловодської ЦРЛ не здійснювала реконструкцією інфекційного відділення у минулих роках, оскільки це не входить до її компетенції, тож і претензії на мою адресу, якими рясніє фейсбук, безпідставні. У 2021 році до бюджету Світловодської міської територіальної громади надійшли кошти з державного бюджету в сумі 3 млн 550 тис. грн для продовження реконструкції інфекційного відділення. Крім того, на найближчій сесії міської ради планується виділити додаткові кошти на реконструкцію з бюджету Світловодської міської територіальної громади.


Будівлі лікарні на Героїв України, 110 будуть автономно опалюватися

У поточному році депутатами Світловодської міської ради ухвалене  рішення про будівництво газової котельні для опалення будівель лікарні по вул. Героїв України 110, на що з місцевого бюджету виділено кошти та розробляється проєктно-кошторисна документація. 


Молоді спеціалісти – з квартирами! 

Уперше за багато років КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР міською владою виділено 2 однокімнатні квартири. Одна з них вже відремонтована за рахунок спонсорської допомоги, у ній мешкає молодий спеціаліст, лікар-хірург, який працює в лікарні за запрошенням. Наразі маємо намір відремонтувати другу квартиру та запросити молодого спеціаліста іншої спеціальності, який вкрай необхідний для медичного обслуговування територіальних громад.


Нове приймальне відділення покращить якість послуг населенню

Разом з міською владою адміністрація КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР прикладає максимум зусиль для прискорення відкриття нового приймального відділення з сучасним діагностичним обладнанням та сподівається на значне покращення надання медичних послуг населенню Світловодської міської територіальної  громади та Великоандрусівської сільської територіальних  громад. 

«СВ»
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!