» » Юрій Котенко: «Прагну бути ефективним менеджером»

Юрій Котенко: «Прагну бути ефективним менеджером»


Ніколи наша медицина не була у центрі такої підвищеної уваги, як сьогодні. Причин для цього кілька, але найголовніша з них –  пандемія COVID 19. Медичні працівники у переважній більшості працюють на межі своїх сил, а народ у той же час обурюється неякісним медичним обслуговуванням. У пошуках правдивої інформації ми звернулися до головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Світловодська ЦРЛ» Світловодської міської ради (скорочена назва – КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР) Юрія Котенка.

– Юрію Миколайовичу, перед тим, як я поставлю вам запитання від обурених читачів, розкажіть, будь-ласка, у якому статусі перебуває нині міська лікарня, бо люди, переважно, не ділять медичні заклади на окремі підприємства…

– Комунальний заклад «Світловодська ЦРЛ» став автономним шляхом перетворення на КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР (рішення Світловодської міської ради від 24.09.2019 року №1758 «Про створення комунального некомерційного підприємства «Світловодська центральна районна лікарня» Світловодської міської ради). КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР увійшла до переліку опорних лікарень згідно розпорядження КМУ від 15.01.2020 року № 23-р «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року». Тобто ми маємо статус опорної лікарні, а це значить, що ми є багатопрофільним лікувальним закладом, який надає цілодобову медичну допомогу. Крім нашого підприємства, створено Центр надання первинної медико-санітарної допомоги. Окремо від нас працює і підстанція комунального некомерційного підприємства «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області» – те, що люди звикли називати «швидкою допомогою». У кожного підприємства своя робота, права і обов’язки. Нас треба розрізняти, щоб адресно дякувати за хорошу роботу і висловлювати претензії за неякісну.

– Як ви оцінюєте роботу свого підприємства за минулий рік, чи були у вас здобутки, на яких варто акцентувати увагу? 
 
– Як це не парадоксально звучить, надзвичайно важкий для усієї країни 2020-й рік був дуже успішним для нашого підприємства. Нас відібрали до Національного проекту «Велике будівництво» і з 10 жовтня 2020 року у хірургічному корпусі проводиться реконструкція приміщень приймального відділення з прибудовою для встановлення комп’ютерного томографа. Будівництво йде швидкими темпами, я особисто кожного дня контролюю хід  робіт і доповідаю відповідному департаменту області. Робота кипить, виконано вже 67% загального обсягу і за попередніми даними вона успішно завершиться до кінця березня поточного року. Комп’ютерний томограф вартістю 11,8 млн грн надійде до лікарні, як тільки буде готове приміщення. Наразі він зберігається на підприємстві «Укрпостач» у Києві, а закуплено на підставі постанови КМУ від 08.07.2020 року № 613 «Про виділення коштів для закупівлі обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах». Чи це не успіх? Не пам’ятаю, щоб коли-небудь міська чи районна ради виділяли лікарні такі кошти. 

Йдемо далі. Ми маємо переважно застаріле рентгенівське обладнання, якому понад 50 років, один апарат, правда, 2012 року. Так найближчим часом ми отримаємо два нових апарати Південно-Корейського виробництва, один з них портативний прилад для ультразвукового  обстеження, який цілодобово буде використовуватися у приймальному відділенні. Відповідно до постанови КМУ від 16.12.2020 року № 1251 «Про виділення коштів для забезпечення опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах медичним обладнанням, а саме системами рентгенівськими діагностичними стаціонарними загального призначення (цифровими) та апаратами ультразвукової діагностики», згідно рішення сесії Світловодської міської ради від 22.12.2020 року № 28 КНП «Світловодська ЦРЛ» СМР затверджено кошти в сумі 6,7 млн грн по спеціальному фонду для забезпечення цим обладнанням.

Депутати міської ради минулої каденції виділили кошти на ендоскопічну стійку для проведення лапараскопічних хірургічних втручань. Ми її закупили і через деякий час хірурги, гінекологи, урологи зможуть робити операції на сучасному рівні. Крім цього, ми змогли закупити ще цілий перелік обладнання, який складається із 40 найменувань, зокрема: електрокардіографи трьох модифікацій, концентратори кисневі, імуноферментний аналізатор, пульсоксиметри. На цьому не будемо зупинятися, плануємо закупити ще 2 аналізатори, оскільки вони користуються великим попитом у період пандемії. Подали заявку до Міністерства на ще одну стійку для візуального обстеження, яка коштує близько 2 млн грн. Обіцяють виділити кошти з державного бюджету. 

– Ми вже повідомляли про цей факт, наші читачі  радіють можливості лікуватися сучасними методами вдома, не поневірятися іншими містами, витрачаючи великі кошти, але ставлять  слушне запитання: хто ж буде працювати на цьому обладнанні? 

– Зрозуміло, що перед тим як почати користуватися новим обладнанням, лікарі, які б вони досвідчені не були, повинні пройти навчання. Тож вже заплановані курси хірургів Овчара, Тиновця, Нальковського на базі Тернопільського медичного університету. Курси по роботі на томографі закінчила лікарка Свєтлова зараз навчається лікар Кріньов. Рентген-лаборанти поїдуть навчатися на робочому місці в обласній лікарні, про це вже є домовленість. 

– А як у вас з плинністю кадрів? Майже щодня ми чуємо у новинах про те, що лікарі і медсестри масово виїздять за кордон, бо в Україні їх не влаштовують умови праці і заробітна плата. Тобто скоро ми залишимося без медпрацівників?

– Ні в якому разі! З нашого колективу не тікають, принаймні, значного відтоку кадрів не спостерігається. Наш заклад укомплектований медпрацівниками на 100%, лікарями на 98%. Зараз нам потрібен хірург. Якщо міська влада погодиться забезпечити його житлом, ми зможемо запросити спеціаліста. Випускники медичних освітніх закладів зацікавлені у нас працювати, адже інформація про суттєве оновлення обладнання поширюється швидко, але без надання житла, навряд чи хто погодиться. 

– Юрію Миколайовичу! Містом ширяться різні чутки про неможливість отримати медичну допомогу у разі захворювання на коронавірусну інфекцію, про те, що наших хворих не приймає жодна лікарня області, а у Світловодська ЦРЛ не має свого інфекційного відділення. Спростуйте або підтвердіть ці думки, будь-ласка. 

– Можу підтвердити лише те, що ми маємо недобудоване інфекційне відділення, яке за проєктом відповідає усім сучасним вимогам. Міська влада минулого скликання не змогла завершити реконструкцію за державні кошти, а наші численні звернення про завершення реконструкції до обласної ради, ОДА не принесли бажаних результатів. Тож нинішній міській владі треба якомога скоріше подавати документи на фінансування і якщо рішення буде підтримано, то розраховувати можна лише на 2022 рік. На жаль, час вже втрачено, щоб отримати кошти у нинішньому році. 

Лікувати хворих, заражених на коронавірус ми не маємо права, тож направляємо їх до Кропивницького, Олександрії, яких приймають без заперечень. Станом на 19 січня ми провели 295 експрес-тестів, 359 ПЛР –тестів. Пневмонію лікують у нас 9 осіб (зауважу, 3 тижні тому їх було 41). Хворих на COVID-19 немає. В інфекційному відділенні перебуває 4 особи. Тож підстав для звинувачень лікарні не бачу. 

– Ми чули, що ви закінчили Київську національну академію державного управління при Президентові України. Як далося навчання? Що отримали і як ваша нова освіта позначиться на роботі?

– Сподіваюся, що буду більш ефективним менеджером. Підприємство наше велике і  правильному  його управлінню треба навчатися. Це і було моєю метою. Крім того, треба розвивати приватно-державне партнерство у розвитку охорони здоров’я. Особливої важливості це набуває під час реформи системи охорони здоров’я в Україні.  Як далося навчання? Натякаєте на мій поважний вік? Відповім так: на одному подихові. Магістерську роботу я захистив на відмінно, а усний екзамен і тест склав добре. Мені було легко, адже я маю 35 років безперервного стажу і 2 вищі категорії, як хірург-стоматолог та організатор управління охорони здоров’я. Не скажу, що я усе знав, але ж для того й існують академії…

– Вітаємо вас з дипломом про другу вищу освіту і бажаємо успіхів у подальшій роботі. 
[img]




























[/img]

Автор: Тетяна Дроздова

Фото: Ігор Котляров

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!