» » ОЛЬГА ВАЩЕНКО: "У медицині немає дрібниць"

ОЛЬГА ВАЩЕНКО: "У медицині немає дрібниць"

У 1981 році, після закінчення Донецького медичного інституту ім. М.Горького, молодий лікар  Ольга Ващенко за направленням приїхала у Світловодську ЦРЛ. Проходила інтернатуру на базі Світловодськоі ЦРЛ, її наставниками були вимоглива та висококваліфікована лікар-терапевт Данилейко Віра Олександрівна та головний лікар (на той час) Козловський Микола Петрович. Багато років працювала дільничним лікарем-терапевтом. Останні п’ять – сімейний лікар, лікар  вищої категорії, приймає пацієнтів у «Центрі сімейної медицини».

–   Ольго Михайлівно, хочу розпочати нашу розмову з сімейної медицини, порівняно молодого направлення у роботі медиків.  Як ви сприйняли перехід на нову для вас форму роботи, а ваші пацієнти  на нову форму обслуговування.  І чого більше – переваг, чи  недоліків?

– Особисто язадоволена, задоволенітакож мої колеги і пацієнти. Часто пригадую, як раніше, коли розпочиналися сезонні простудні захворювання,   дільничні лікарі ледь встигали впоратися з усіма обов’язками: приймали хворих у поліклініці, ходили до них на виклики додому, щоденно писали безліч паперів. Робочий день інколи тривав з 8:00 до  20:00. Багато справ чекало і вдома, а наступного дня,майже не відпочивши, треба було знову йти до пацієнтів. Зараз мій робочий день регламентований і я можу зробити набагато більше, ніж раніше, зокрема, завдяки комп’ютеризації, та всеодно часто доводиться затримуватися на роботі для оформлення необхідної документації . Приємно, що медикам нарешті підняли зарплату, було б добре, якби її  ще й не затримували.

Пацієнтам також краще: вони приходять на прийом у зручний та узгоджений з ними час; можуть відразу отримати  електронне направлення до вузьких спеціалістів та на аналізи не тільки в лабораторії  Світловодська, а й Кременчука (деякі послуги є лише тут), щоб безкоштовно зробити УЗД будь-якої локалізації, фібро- гастроскопію, колоноскопію, коагулограму, лабораторні аналізи та багато чого іншого. У  маніпуляційному кабінеті медсестри роблять ін’єкції,  ставлять крапельниці тощо.  Якщо є підозра на Covid19, за направленням сімейного лікаря в центрі «АЙ ЕР ЕС» зроблять безкоштовні ПЛР РНК тести на КОВІД-19 (COVID-19).Так що – у виграші всі.

– Чи багато ваших пацієнтів хворіють  зараз і чи є певна тенденція розповсюдження цієї підступної хвороби, оголошеної пандемією, та які прогнози щодо її подолання? Пацієнти повинні завжди приходити на прийом, чи можуть поспілкуватися з вами в телефонному режимі?

– У зимовий період протягом тижня в середньому 35-40 моїх пацієнтів, які приходять на прийом, ідуть на лікарняний з приводу гострих респіраторних  та інших хвороб, у третини з них, після додаткових обстежень, підтверджується  попередній діагноз – коронавірус.  Але якщо у людини лихоманка,  у неї немає сил прийти на прийом, то перші 5-7 днів консультую, призначаю обстеження  та лікування  по  телефону, адже   краще звернутися до сімейного лікаря з перших днів будь-яких ознак простудної інфекційної хвороби, щоб  убезпечити себе, своїх близьких, бо часто хворіють цілими родинами. Необхідно дотримуватися  маскового режиму, інших добре відомих всім вимог,  аби зменшити ризик захворіти, або принаймні пом’якшити перебіг коронавірусу,  ще й підступного важкими ускладненнями на будь-яку систему організму. 

Варто знати, що штам Дельта, наприклад, викликає пневмонію, біль у суглобах, кашель, втрату апетиту та нюху, сухість у роті, нежить.  Омікрон вважається найбільш заразним, але менш агресивним,і в першу чергу, вражає верхні дихальні шляхи, викликає головний біль та біль у горлі, втому тощо.

Прогнозувати закінчення пандемії – справа невдячна. Як і всі, сподіваюся, що щеплення, нові препарати, надбання і  зусилля лікарів, вчених-медиків різних країн зроблять свою справу. 

– Отже, лікар  все життя повинен вчитися і практично, і теоретично. 

– Так, звичайно. Відколи працюю,  кожні  п’ять років, а то й частіше проходжу переатестацію. Постійно триває пошук поліпшення медичного обслуговування населення. Наприклад, у 2002-2005 роках мені довелося працювати в управлінні охорони здоров’я Світловодської міської ради, яку очолював лікар-хірург Володимир Ярославович Тиновець. Це був один з етапів пошуку шляхів реформування медицини, але не було підтримки, матеріальної бази ні на рівні держави, ні місцевої влади. Потім були інші експерименти та  довгий шлях до сімейної медицини і добре, що ми до цього прийшли, бо  і для пацієнтів, і для медиків відкрилися нові можливості.  Вчуся постійно, підписалася на декілька українських медичних сайтів. 

Навігатором у світі безперервного професійного розвитку лікарів є Українська медична академія «МЕДАК – MEDAK»,  завдяки якій восени 2019року мені пощастило побувати на міжнародній конференції у Франції , у січні 2020 року – в Ізраїлі, у вересні 2021 року – в Туреччині.  Вразила мобільність та оперативність медицини в цих країнах, коли за декілька годин, а інколи  хвилин,  роблять аналізи, інші обстеження, а лікар на основі зібраних показників відразу приймає рішення: терміново оперувати, чи лікувати хворого і у якому відділенні. У нас, на жаль, на це йде два-три дні, бо менші можливості через інколи застарілу медичну апаратуру, не вистачає чітких орієнтирів в організації роботи. Але практично всі наші лікарі, медичні працівники різних профілів працюють самовіддано і за покликанням,  це  висококваліфіковані спеціалісти, які мають ґрунтовні знання і яким притаманна колегіальність, взаємовиручка.

– Скільки  пацієнтів повинно бути у сімейного лікаря? І, будь ласка, декілька  слів про колектив, у якому працюєте.

– Згідно з розпорядженням НСЗУ – Національної служби здоров’я України –  кожний сімейний лікар повинен мати не менше 1800 пацієнтів, або трохи більше, щоб якісно і вчасно надавати  допомогу. До мене перейшли практично всі  пацієнти, яких обслуговувала в поліклініці. Багатьох з них, людей різних професій і різного віку, знаю багато років. За моїми спостереженнями,як це не парадоксально, пандемія коронавірусу змусила задуматися про духовність, згуртувала нас,  зросла повага і довіра між лікарем та пацієнтом.  Ми стали  трохи добріші, почали більше цінувати життя, свої родини. Звичайно, інколи дуже важко  лікарям, важко хворим, але треба мислити позитивно, насолоджуватися кожним прожитим днем. 

У нашому центрі  працюють  кваліфіковані  сімейні лікарі Віктор Гаврилович Кузнецов, Світлана Володимирівна Даценко, разом з ними на передовій боротьби з Covid19  медичні сестри  Людмила Данилова, Яна Ващенко, Катерина  Гнененко,  Тетяна ЛиходідОлена Даценкомолодша медична сестра Світлана Свистун. У нашій роботі важливо нікого не образити, підтримати та допомогти ще й словом, бо кожний лікар хоч трошки, але ще й психолог. 

Якось прочитала  мудрі слова, що припали до серця: «Бачити навколо себе негатив – не складно, але я волію оточувати себе людьми світлими і щирими».  Ми знаємо, що нашим пацієнтам та нам комфортно і затишно, якщо є взаємоповага, увага, тепло, турбота. Тож всім – міцного здоров’я  та віри, що все буде добре.

– Дякую Вам за розмову, Ольго Михайлівно.  Вам,  колективу, в якому працюєте, усім нам, міцного здоровя.

Вікторія Архипова.
Фото Богдана Дроздова
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!