» » Олена Шангіна про свою музичну творчість: "Ставлюся до цього як до звичайного хобі"

Олена Шангіна про свою музичну творчість: "Ставлюся до цього як до звичайного хобі"


Як мало ми знаємо про людей, котрі живуть поряд з нами! Олена Шаньгіна – керівник центру «Добрада» чудово співає, самостійно записує кліпи, брала участь у пісенних конкурсах. Ми попросили її розповісти історію свого захоплення. Олені – слово.
 
Була трохи здивована несподіваним проханням розповісти про свою вокальну творчість, бо ставлюся до цього як до звичайного хобі. Музику люблю з дитинства. Із задоволенням співаю та роблю кліпи для друзів.  У нас була музична сім'я. Батьки добре співали, тато грав на баяні,  в молоді роки навіть складав музику і присвятив мамі вальс власного написання. Брат гарно співає і чудово грає на гітарі, закінчив нашу Світловодську музичну школу по класу баяна.  На жаль, у той період часу, коли я росла, суспільство гадки не мало про такі поняття як інклюзія, тому дитині з інвалідністю доводилося лише мріяти  про навчання в музичній школі чи школі мистецтв, хоч як цього хотілося.   Максимум, на що така дитина могла розраховувати - надомне навчання.  Тому моїми вчителями були книжки, батьки приносили їх з усіх бібліотек міста, а пісні, здебільшого народні, записувала і заучувала з радіо та телепередач,  платівок, тексти шукала в періодиці та пісенних збірках, намагалася читати ноти.

Співи та музика були одним з найбільших захоплень у дитинстві. Якось випадково познайомилася з учасником  гурту "Відлуння" Петром Кицманюком,  зачарована його грою на сопілці сказала, що теж давно мрію навчитися грати. А він просто зробив і подарував мені омріяну сопілку! Так здійснилося бажання навчитися грати на музичному інструменті.

Уже в часи незалежності почали з'являтися перші фестивалі творчості,  де могли брати участь люди з інвалідністю.  Звичайно, не були осторонь цього процесу й члени Центру "Добрада" - громадської організації,  створеної для того, щоб люди з інвалідністю могли повніше реалізовувати свої можливості та творчий потенціал зокрема.  Де тільки не виступали наші добрадівці!  Широка географія - від Ужгорода до Луганська.  

Спочатку, як керівник, тільки готувала склад  наших талановитих учасників,  а потім, аби підтримати команду, теж стала брати участь з творами у жанрі декоративно-ужиткового мистецтва та вокальними номерами. Подобаються народні пісні, музичні твори з репертуару Ніни Матвієнко, Оксани Білозір, Ірини Білик, інших українських виконавців. Більше співала саме на виїзді, запам'яталися фестивалі у Кропивницькому, Полтаві, Пирятині, Лубнах, Баришівці. Незабутні враження і зустрічі з чудовими людьми. У Світловодську виступити довелося лише двічі,  коли спільно з міським центром соціальних служб для молоді проводили фестивалі творчості. Дуже хочеться відродити ці місцеві артподії! Абсолютною несподіванкою для мене стала перемога у 2012 році на фестивалі творчості Всеукраїнської організації "Союз осіб з інвалідністю України", що проходив у Чернігові.  Звідти запросили на підсумковий фестиваль у Києві, де виступала зі сцени Українського дому.  

Чи думала я, записуючи дитиною тексти пісень біля  мережевого радіо, що колись виступатиму на концерті, який вестиме брат Миколи Гнатюка відомий співак та конферансьє Анатолій, а шалик на концертному вбранні дбайливо поправлятиме перед виступом народна артистка Світлана Мирвода? Звісно, що ні. Життя непередбачуване.  Дива трапляються, особливо коли робиш те, що щиро любиш.


Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!