» » ЙОГО ПОКЛИКАННЯ – ЖУРНАЛІСТИКА І КРАЄЗНАВСТВО

ЙОГО ПОКЛИКАННЯ – ЖУРНАЛІСТИКА І КРАЄЗНАВСТВО

Свій 85-річний ювілей відомий на Кіровоградщині журналіст, публіцист, поет і краєзнавець, Почесний громадянин міста Світловодська Владислав Журавський зустрів сповнений натхнення і нових творчих ідей, з доволі активною життєвою позицією.

Попри поважний вік він залишається небайдужим громадянином свого  міста, близько до серця сприймає непросте випробування – повномасштабне вторгнення Росії,  проти України, проти українського народу. Колись він написав у передмові до однієї із своїх поетичних збірок:

 "Ми, люди, були, є і вічно будемо на землі. Коли ми разом – ми сильні і багаті, бо можемо здолати будь-які перепони і негаразди. Коли ми разом, коли ми єдині у своїх ділах і думках – ми непереможні. "Ми – народ..." – цими словами починається конституція однієї великої і багатої держави світу. Будьмо ж і ми народом, а не пересічними..."
 

Як актуальні ці слова нині, наскільки вони виявилися далекоглядними, через які випробування доведеться всім нам пройти, але не розгубити своєї українськості, любові до рідної землі, свідомості того, що ми є народ! Саме любов до Наддніпрянського краю, історії України, шанування видатних історичних особистостей нашої держави пройшла наскрізною лінією через все життя Владислава Журавського.

Все почалося зі шкільної лави, коли він написав свій перший історичний нарис про місто Олександрію, де пройшло його дитинство. А потім була професійна журналістика, робота у міськрайонній газеті "Наддніпрянська правда" (згодом "Наддніпрянка"), редактором якої був майже 30 років, авторство розділу про Світловодський район в академічному виданні "Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область". В 2005– 2006 роках працював редактором Світловодської районної газети "Вісті Світловодщини".

Владислав Васильович живе у Світловодську з початку його розбудови. І все своє життя досліджував історію та культуру краю, був серед лідерів громадської думки на всіх етапах розвитку міста, обирався депутатом Світловодської міської ради семи скликань, нагороджувався грамотами та відзнаками за свою журналістську діяльність, краєзнавчі дослідження.

Попри щоденний коловорот подій, журналістських буднів завжди знаходив час і можливість попрацювати в архівах і бібліотеках. Збираючи матеріали про історію молодого міста енергобудівників, він все більше переконувався, що наша наддніпрянська земля має унікальну тисячолітню історію: від прадавніх скіфських курганів, козацької доби селищ Табурища та Власівки, потім місто Крилів, яке поряд зі Львовом, Києвом, Черкасами мало привілей  – Магдебурзьке право, місто Новогеоргіївськ, і врешті – місто енергетиків Світловодськ. Опрацьована гігантська кількість матеріалів, дозволила сформувати власний погляд на історію Світловодщини. І саме завдяки піднятому Владиславом Журавським питанню про встановлення справжньої дати народження міста, його наполегливій та копіткій роботі в спеціальній комісії з вивчення традицій містоутворення на території нашого краю, у 2017 році Світловодська міська рада прийняла рішення про визначення нової історичної дати заснування міста Світловодська – 1615 рік, тим самим створивши історичний ланцюжок: Крилів – Новогеоргіївськ – Світловодськ. 

Завдяки його активній громадянській позиції,на виконання Закону про декомунізацію, в Світловодську було перейменовано 49 вулиць. Тепер в їх назвах прослідковується багатовікова історія краю. Особливою гордістю для нього є назва вулиці Магдебурзького права, тому що саме Крилову – місту попереднику Світловодська – у 1557 році було дароване право на місцеве самоуправління і самоврядування, що вказує на винятковість міста серед інших населених пунктів області.

Сьогодні творчий доробок Владислава Васильовича Журавського нараховує більше двох десятків книжок з історії, археології, а також поетичні збірки. Привертають увагу грунтовні дослідницькі видання "Скарби Чорного лісу", "Степ і ліс. Минуле і сучасне лісівників Кіровоградщини" (написана у співавторстві ), художньо-публіцистичне видання "Там у небі чорний крук" про Голодомор на Кіровоградщині. Він автор кількох монографій і досліджень, зокрема "Іванівка (Янів)", "Світловодськ", "Світловодськ: місто і люди". "Скіфські старожитності Світловодська", "Калантаївське городище і його мешканці", "Сонячні поверхи Світловодська" та ін.

За вагомий внесок у розвиток дослідження історії краю, в 2005 році Владислав Журавський був відзначений обласною премією імені В. Ястребова в галузі краєзнавства. Так само був відзначений за внесок у розвиток міста Світловодська – у 2017 році нагороджений відзнакою "За заслуги перед Світловодщиною" ІІ ступеня, а також за постійний творчий пошук, багаторічну журналістську діяльність, високий професіоналізм, унікальні краєзнавчі дослідження, відданість обраній справі йому присвоєне звання "Почесний громадянин міста Світловодська".

Владислав Журавський – Член Національної спілки журналістів України, Всеукраїнської спілки краєзнавців.

На честь 85-річного ювілею міський голова Світловодська Андрій Маліцький щиро привітав Владислава Журавського з поважною датою та вручив йому Почесну грамоту Світловодської міської ради на знак вшанування його заслуг перед Світловодською громадою.

Оксана Верстюк
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!