» » Оснащуючи будинки вузлами комерційного обліку води, ОКВП «Дніпро-Кіровоград» порушує норму закону

Оснащуючи будинки вузлами комерційного обліку води, ОКВП «Дніпро-Кіровоград» порушує норму закону

«Продовжуючи оснащення будівель вузлами комерційного обліку після 1 серпня 2022 року, під час дії воєнного стану, ОКВП «Дніпро-Кіровоград» фактично порушує норму, передбачену Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». До такого висновку дійшов Леонід Бобров, громадський активіст з м. Кропивницького, який звернувся до нас з проханням розповсюдити його аналітичний матеріал. Читайте! 
                                                                                  
- Нещодавно, так сталося, згадав про статтю в одному популярному місцевому виданні під заголовком «Антимагнітотерапія». Багато в чому цікавий матеріал, слід зазначити.  Приміром, про антимагнітні стрічки на лічильниках води, про які я лише дещо чув, тощо. Природно, звернувся до всезнаючої  Вікіпедії. Виявляється, таких стрічок існує багато типів, різної чутливості,  за різними цінами. Однак, сертифікат такої продукції, яку використовують водоканали, мені знайти не вдалося. А це викликає деякий сумнів у легітимності зазначених пристроїв. Підтвердження своїх сумнівів, я знайшов у Постанові Верховного Суду від 12.12. 2016р.  по справі №632/994/17, до речі, на користь споживача, якому нарахували понад 12 000 грн боргу. 

Зокрема, у ній зазначено, що згідно відповіді Національного наукового центру «Інститут метрології» Мінекономіки України, чинне законодавство не містить посилань щодо признання факту втручання або спроби споживача порушити нормальний режим роботи приладу обліку холодної води за допомогою постійного магніту. А  факт зміни первинного стану (руйнування видимих контрастних міток) індикаторів впливу магнітного поля типу «ІН-АТ», що були встановленні на лічильнику ЛК-15Х № 6132027 не може свідчити про навмисне (несанкціоноване) втручання в роботу приладу обліку холодної води. Ось так!  Погодьтеся, такі висновки не додають упевненості у «правильності»  індикаторів магнітного поля, які встановлюють наші водоканали. Цікаво,  як на це подивляться місцеві суди?

Проте найбільший інтерес у мене (і не тільки) викликає з'ясування   законності встановлення останнім часом загально будинкових лічильників силами і засобами ОКВП «Дніпро-Кіровоград».   Втім,  я зараз не про те, що їх частенько встановлюють з грубими порушеннями технічних умов, іноді навіть у водопровідному колодязі. Цікаво, що і гроші (чималі) для цього у збитковому підприємстві  знаходяться. Можливо за рахунок тих самих, наших же, тільки вже бюджетних? Проте, мене більше зацікавило, що, як виявляється,  встановлення комерційних  лічильників холодної води триває навіть під час воєнного стану.   При тому, що про це відкрито заявляє…   начальник юридичної служби (!) ОКВП «Дніпро-Кіровоград».  Тож, звернемося до чинного законодавства. 

Законом №2119-VIII від 22.07.2017 «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» було визначено основні засади, порядок  і терміни обладнання багатоквартирних будинків зазначеними лічильниками. Нормою п. 2 Прикінцевих і перехідних положень цього Закону, операторів зовнішніх інженерних мереж (водоканали) було зобов’язано протягом двох років з дня набрання чинності цього Закону, здійснити оснащення вузлами комерційного обліку будівлі, які до того не було ними оснащено або вийшли з ладу.

Законом №1060-ІХ від 03.12.2020, термін зобов’язання оснащення будівель комерційними лічильниками для операторів зовнішніх інженерних мереж (водоканалам) було продовжено до 1 серпня 2022 року.

Законом №2479-ІХ від 29.07.2022р. на період дії в Україні воєнного стану, до норми згаданого п. 2 прикінцевих положень зазначеного Закону №2119-VIII було внесено зміни. На даний час цією нормою передбачено: 

«Оснащення вузлами комерційного обліку будівель, що на день набрання чинності цим Законом були приєднані до зовнішніх інженерних мереж і не були оснащені такими вузлами обліку, або якщо такі вузли обліку на день набрання чинності цим Законом вийшли з ладу, зобов’язаний здійснити оператор зовнішніх інженерних мереж протягом 24 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні» (виділено мною).


Слід звернути увагу, що Законом №2479-ІХ не було продовжено термін виконання водоканалами обов’язку  по оснащенню будівель вузлами комерційного обліку до певного строку, як це було визначено раніше Законом № 1060-IX.  Законом №2479-ІХ було визначено, по-перше, конкретний термін (24 місяці) для виконання обов’язку  водоканалів по оснащенню будівель вузлами комерційного обліку, а по-друге, що головне, чітко визначено початок виконання цього обов’язку  - після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

У разі ж доцільної необхідності в продовженні дії Закону, який зобов’язує водоканали оснащувати будівлі вузлами комерційного обліку навіть на період воєнного стану, як стверджують дехто, у т. ч. і юрист ОКВП, то вочевидь втрачається будь який сенс вносити зміни в діюче закононодавство саме з визначенням початкової точки відліку встановленого терміну виконання цього обов'язку  - з дня припинення або скасування воєнного стану. У такому разі, у зв'язку із закінченням терміну, визначеного попереднім Законом № 1060-IX (до 01.08.2022), достатньо було б   продовжити його дію, скажімо на ті ж два роки.  І все. Проте, з відомих причин, змінами, згідно Закону №2479-ІХ, не тільки встановлено тривалість виконання цього обов'язку, а й чітко визначено, як бачимо,  початкову точку її відліку (див. підкреслене вище).

Тобто, цим Законом  обов’язок водоканалів щодо обладнання будівель комерційними лічильниками було відмінено (призупинено на деякий термін) і початок його виконання перенесено на день припинення або скасування воєнного стану в Україні.  

Дійсно, прямої заборони зазначеного обов’язку зараз Закон не містить, адже це зрозуміло і без того, випливає з його змісту. Разом з тим, він таким же чином,  не містить   і такого дозволу на період воєнного стану. Достатньо лише вдумливо вчитатися в  рядки згаданого п. 2  прикінцевих положень Закону №2119-VII, щоб переконатися в цьому. А не маючи такого зобов’язання на період дії воєнного стану, водоканали  не мають і такого права, бо будь - яким іншим Законом цього права  також не передбачено. 

Вважаю, що викладені аргументи є цілком  переконливим доказом зазначеного вище, навіть  при відсутності в Законі №2119-VII прямої заборони на виконання обов’язку водоканалів щодо  обладнання будинків комерційними лічильниками на період дії воєнного стану в Україні. 

Отже, роблю висновок: продовжуючи оснащення будівель вузлами комерційного обліку після 1 серпня 2022 року під час дії воєнного стану, ОКВП «Дніпро-Кіровоград» фактично порушує норму, передбачену Законом України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". 
                                                                                          
м. Кропивницький
Лютий 2024 року
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!