» » Світловодський річковий термінал приймав студентів політехнічного коледжу

Світловодський річковий термінал приймав студентів політехнічного коледжу



27 вересня 30 студентів Відокремленого структурного підрозділу "Світловодський політехнічний фаховий коледж Центральноукраїнського національного технічного університету» разом з директором Михайлом Рудичем відвідали Світловодський річковий термінал на запрошення директора підприємства Юрія Скічка.  

На в’їзді до терміналу гостей радо зустріли, провели до зали засідань для попереднього ознайомлення в цілому з промисловим підприємством та за правилами техніки безпеки видали каски. 

Начальник торгового відділу Олексій Бєлоус розповів студентам про компанію «ГермесТрейдінг» - оператора зернового ринку, яка на постійній основі закуповує повний спектр зернових та олійних культур, вирощених українськими аграріями, «Світловодський річковий термінал» - передовий елеваторний комплекс, загальною потужністю одночасного зберігання зернових 94 000 т; прийом – 5 000 т на день; обробробка і сушка – 4 400 т на день; навантаження на залізничний транспорт – 4 000 т в день, навантаження на водний транспорт –
5000 т на день.

Ці підприємства входять  до складу  агрохолдингу «АгроВіста», який  динамічно розвивається,  обробляючи біля 80 тис. га землі, спеціалізується на виробництві зернових і олійних культур, вирощуванні свиней і великої рогатої худоби та зерновій торгівлі, виробництві та переробці цукрових буряків, молочно-товарному виробництві,активно розвиває логістику, має власні зерновози, флот та автомобільний парк, входить в двадцятку найбільших агрохолдингів Украіни.

На жаль, з початком війни з російськими загарбниками  перевезення річковим транспортом стало обмеженим  і сьогодні флот працює від Запоріжжя до Києва, надаючи послуги в перевезенні вантажів іншим компаніям. Зерно,що заготовляється на терміналі, з лютого 2022 року транспортується лише наземним транспортом – залізницею та автомашинами.

На підприємстві є 10 автомашин, функціонує транспортний відділ, яким незмінно керує Василь Ковтун. Тут працюють 10 водіїв, слюсар, зварювальник, бухгалтер, загалом 17 людей. 50% усіх зернових вони транспортують своїми силами з Кіровоградської, Полтавської, Сумської областей.

Зупинився Олексій Бєлоус і на своєму відділі – торговому. Тут працюють 5 людей: керівник  торгового відділу, 3 менеджери та економіст, які спілкуються з виробниками, пропонують найкращі умови співпраці щодо надання різних елеваторних послуг:зберігання, сушка, очистка, відвантаження, купівля зернових, залучення сільгоспвиробників на елеватор.

Коли Дніпро працював повноцінно, обсяги заготовки складали до 250 тис т на рік, практично вся продукція відвантажувалася на водний екологічний та економічно вигідний транспорт, що додав виробникам в ціні 200-300 грн на тонні. У минулому сезоні змогли заготовити понад 90 тис.т зернових,в тому числі  63 тис. т кукурудзи, 8,5 тис. т пшениці, також була заготовка соняшнику, сої  і ріпаку.  Більша частина продукції відвантажена на експорт.  У цьому засушливому сезоні обсяги заготовки поки що менші.

Розповів Олексій Бєлоус і про численні соціальні проєкти холдінгу «АгроВіста»: футбольний клуб «Олександрія», який професійно виховує дітей різного віку, побудовані газопроводи до сільських населених пунктів, дороги, дитячі та спортивні майданчики, допомога школам та дитячим садкам, лікарням, відбудова парку, допомога військовим та громадам, які постраждали від війни тощо.

На терміналі працює 88 працівників, у тому числі 14 членів екіпажів буксирів, 8 людей мобілізованодо лав ЗСУ, 2 працівники загинули, є зниклі безвісти. 

Далі студентів запросили до лабораторії Річкового терміналу. Керівниця Тетяна Телятник, розповідаючи про сучасне обладнання, яким перевіряється якість зерна, підкреслила:

«Україна є світовою годувальницею, тож ми постачаємо на зовнішній ринок лише якісне зерно, усіх вимог дотримуємося».


Вийшовши з адмінбудівлі терміналу, вирушили по території, загальна площа якої, до речі, становить 8,9 га. Зайшли у вагову, подивилися як розвантажується машина з зерном, завітали до операторів. Почули, що відбувається з зерном, яке щойно розвантажили, зокрема, як воно сушиться, який відсоток вологи допустимий.

А далі було, напевне, найцікавіше – студентів запросили на норійну вежу (транспортування зерна до місця зберігання, очистка, сушіння, зберігання в силосах та вивантаження на авто, залізничний та річковий транспорт). Насправді, лише там, на висоті п’ятиповерхівки, екскурсанти відчули всю складність технологічного процесу доведення до стандартів і зберігання зерна. 

Причал на Дніпрі – був останнім об’єктом у екскурсії. Студенти дізналися не тільки про його параметри: довжина 240 м, можливість приймати і завантажувати одразу 2 судна, а й про флот, який, на жаль, побачити не вдалося, бо увесь він знаходився в рейсі. Є у холдінга «АгроВіста» й найбільша несамохідна баржа в Україні класу «ріка-море» на ім’я«Dnipro-AV-01» довжиною 128 метрів, шириною понад 16 метрів, якою усі, хто тут працює, пишаються. Розповідають про кращі часи, коли на причалі стояло по 9 барж, чекали своєї черги… Почули хлопці і дівчата і про незвичні для Світловодська професії: докер, капітан, матрос, механік, боцман, які теж колись будуть затребувані.

Катерина Кузьменко,  майбутня програмістка, на прохання поділитися враженнями, сказала:

 «Класно! Круто! Дуже цікаво. Можливо буду тут колись працювати…»

Саме тут, на причалі, працівники Річкового терміналу ділилися зі студентами своїм задоволенням від роботи, від дружного і злагодженого колективу. Юрій Голуб, головний механік,  розповів, що працює тут з 2012 року, тобто з моменту створення підприємства, жодного разу не звільнявся.  Андрій Поліщук, енергетик, розповів, що він випускник технікуму (нині коледжу) 2004 року, працює на терміналі теж з 2012 року, коли ще велося будівництво. Олексій Удовиченко працює 4-й рік оператором комплексу, у 2010 році закінчив коледж з червоним дипломом. Одразу виявилося 2 випускники цього коледжу! Тетяна Коновалова працює у колективі 10 років інженером з охорони праці, а крім того займається кадрами та іншими справами. Зобов’язань чимало, але вона радіє й зустрічі з молоддю, каже:

 «Приймаємо дітей з радістю, розповідаємо, показуємо, даруємо подаруночки…»


Чи можна назвати ці відвідини профорієнтаційним заходом? Звісно. Запрошуючи на підприємство студентів технічного навчального закладу, Юрій Скічко хотів щоб студенти більше знали про промислові потужності рідного міста, про унікальні підприємства, що є й на Кіровоградщині, та мав на увазі у перспективі поповнити кадрами сучасне технологічне підприємство, а для цього потрібно, щоб хлопці і дівчата мали уявлення про таку можливість.

Директор коледжу Михайло Рудич від імені колективу і студентів подякував керівництву і колективу Світловодського річкового терміналу за цікаву і змістовну екскурсію і висловив сподівання на подальшу співпрацю.

[img][/img]

Автор: Тетяна Дроздова

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!