» » Власівка хоче випередити час, Андрій Балонь їй цього не радить

Власівка хоче випередити час, Андрій Балонь їй цього не радить

Бути чи не бути селищу у складі Полтавської області?... Сьогодні, 3 січня, у Власівському  Будинку культури голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Балонь шукав відповідь на це запитання разом з депутатами селищної, міської, обласної рад, жителями Власівки, керівниками підприємств, які розташовані на території. 

Супроводжували очільника області його перший заступник Ігор Кузьмін та інші посадовці. На зустріч були також запрошені керівники міста Світловодська та Світловодського району: Юрій Сапянов, Олена Балюк, Наталія Гаврилюк.  Анатолій Бабаченко, Власівський селищний голова на правах господаря представив поважного гостя присутнім і надав йому слово. 

Андрій Балонь розпочав свою розмову з того, що його перший візит, як голови ОДА, був до Світловодська з проблемного питання –  зриву опалювального сезону. Тепер йому стало відомо, що громада Власівки звернулася до Полтавської обласної ради з проханням приєднати селище до Полтавської області. 

«Власне про це я і хотів би поговорити…» – відверто сказав голова обласної адміністрації.


Далі з сумом констатував, що селищна рада звернулася не тільки до влади Полтавщини, а ще й до Кабінету міністрів, до Верховної ради, але не до Кіровоградської ОДА. І це не дуже приємно, що він дізнається про кроки місцевої влади через центральні телеканали. 

На його думку не всі вільно володіють інформацією про те, як відбувається реформа децентралізації, як буде виглядати нова адміністративна карта України, яким законом керується  ОДА, складаючи перспективний план,  як можна і як не можна проводити об’єднання громад. Говорив і про рамки, за які не можна виходити. Зокрема, на сьогодні закон дозволяє об’єднання громад лише в межах однієї області. Все. Крапка. 

Очільник області звернувся до профільного комітету Верховної ради, поставив до відома профільне міністерство та Офіс Президента про ініціативу жителів Власівки. Повідомив, що своєю постановою Кабмін  позбавив необхідності узгоджувати перспективний план створення  ОТГ з обласною радою, тож 9 січня  2020 року облдержадміністрація затвердить його остаточний варіант, направить документи до Кабінету Міністрів і після того законодавець зможе ухвалювати рішення про зміни до Конституції України. Такий алгоритм дій. Власівка ж, на його думку, хоче випередити час. 

З цього моменту Андрій Балонь запропонував перейти до запитань і  відповідей. 

Чи не є порушенням закону про вибори до місцевих рад те, що жителі Власівки обирають і депутатів селищної, і міської рад, і селищного, і міського голову?  Таке було перше запитання із зали.  

«Жодного порушення!» – відповів юрист Андрій Балонь. – Чи це логічно? Тут можна дискутувати…»


Розвінчуючи міф про те, що за медичними послугами власівчанам доведеться їздити до Олександрії, Андрій Балонь зазначив, що госпітальних  округів, які раніше передбачалися медичною реформою, не існує. В області буде лише Кіровоградський округ. А в містах будуть  первинна,  вторинна і третинна ланки. У нашій області буде визначено 8 лікарень, 1 з них – у Світловодську. Але будь-яка людина зможе за направленням лікаря поїхати до будь-якого міста за медичною послугою і держава за це заплатить. Не буде прив’язки до території. Знайти заклад, де послугу надають краще, зможе кожен громадянин України. 

«З 1 квітня ми переходимо на таку систему!» –  запевнив голова ОДА. 


Такими словами він розбив чи не найголовніший аргумент жителів Власівки, які віддають перевагу лікуванню у сусідньому Кременчуці і бояться у перспективі мати справу з Олександрійською лікарнею.  

«Коли зміняться тарифи на теплопостачання?» – спитала у очільника області жителька Світловодська, яка спеціально приїхала на зустріч, і вручила йому письмове  звернення. 

Оскільки це була б вже інша тема для розмови, Андрій Балонь порадив жінці поговорити з його першим заступником Ігорем Кузьміним і запевнив, що тарифи ще будуть розглядатися. 

Володимир Яковлєв, депутат селищної ради розповів гостю про опитування, які проводилися двічі з 1991 року. На кожному з них чи не 90% жителів Власівки  висловлювалися за повернення селища до Полтавської області. Тобто це не думка якоїсь   ініціативної  групи, а прагнення переважної більшості власівчан. Говорив він і про очисні споруди, які потребують десятків мільйонів капіталовкладень. 

«Я з великою повагою ставлюся до думки жителів Власівки і мій приїзд до вас є тому свідченням…» – сказав  Андрій Балонь. 

Далі висловив припущення: 

«Мабуть з 1991 року не було нікому справи до селища і ви гадаєте, що всі раптом кинуться на вирішення ваших проблем у Кременчуці?»

У цьому році буде збудована дорога на дамбі – така заява губернатора не могла не сподобатися присутнім, але є ще необхідність побудувати окружну дорогу, щоб 50-80-тонні фури не псували селищні дороги, не руйнували будинки жителів Власівки. На цьому наполягали депутат облради Костянтин Каспров, депутат міськради Валентин Кривенко і просили про допомогу.

«Неможливо вирішити в один день те, що накопичилося за десятиліття…» –  почули у відповідь із зауваженням, що це питання не розглядалося комісіями облради щодо внесення дороги до переліку проектів на 2020 рік. 


«Обласна рада завжди приймає наші пропозиції до відома», –  зауважив Анатолій Бабаченко


Володимир Бала, який  живе у селищі 7 років, навів кілька прикладів із власних відносин з чиновниками міста Світловодська, назвавши їх «жорсткою совдепією», і попросив губернатора: 

«Просто допоможіть…» 


Мав він на увазі, звісно, приєднання до Полтавської області, оскільки це волевиявлення народу.

«Я повинен діяти у правовий спосіб…  Я розумію, що територіально краще до Кременчука, але можна і на цій території вирішити проблеми, якщо вести конструктивний діалог» – відповів Андрій Балонь. 

Виступ Михайла Бурянського, директора Головного заводу ТДВ «Дніпроенергобудпром» дещо відрізнявся від настрою усіх попередніх ораторів: 

«Я депутат Світловодської міськради трьох попередніх скликань. Десятиліттями не було ніяких проблем у відносинах міста і селища. Вони почалися, коли ми обрали до влади абсолютно бездарних і не здатних до діалогу людей. За все існування ради сьомого скликання не було жодної зустрічі з керівниками підприємств міста і селища. Нинішня влада не має уяви про розвиток території, усі програми, які були розроблені попередниками, провалені. Не виділялися кошти на розвиток Власівки. Коли жителі селища бачать, як занепадає Світловодськ, то їм хочеться приєднатися до Кременчука, але ця ініціатива не обговорювалася у трудових колективах, зокрема у нашому, але ж все тут побудовано об’єднанням «Дніпроенергобудпром»:  школи, дитячі садки, житло…  Світловодськ і Власівка повинні бути разом, але потрібно змінити стосунки…»


«Місто Світловодськ поводиться по відношенню до вас, як Росія до України», – зауважив губернатор. 


Підбиваючи підсумок зустрічі, Андрій Балонь запропонував створити ініціативну групу, скласти план дій, детально  розписати кожну позицію і рухатися вперед разом з ним і його командою. 

«Я пропоную бути з моєю командою в діалозі. У мене немає іншої пропозиції. Я прийшов сюди, щоб вирішувати проблеми людей…» 


А наступна обіцянка теж не могла не порадувати присутніх: левову частку перевиконання обласного бюджету віддати Світловодську і Власівці, як найбільш злиденній території, на яку ніхто не звертав уваги.

Тож будемо зростати з найнижчої точки занепаду разом з командою голови Кіровоградської ОДА!

[img]






































[/img]

Автор: Тетяна Дроздова

Фото: Ігор Котляров

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
3 коментар ів
  1. Алина
    Не внимательный автор статьи!
    Юрій Смірнов, який живе у селищі 7 років, навів кілька прикладів із власних відносин з чиновниками міста Світловодська, назвавши їх «жорсткою совдепією», і попросив губернатора:

    «Просто допоможіть…» - Это всё Владимир Бала, а не Смирнов!
    1. editor
      Дякую, виправила.
  2. Володимир
    За словами директора Головного заводу проблем у власівчан, десятиліттями не було, то з чого ж вони так раптово виникли, та ще таким букетом? Чому ж він як міський депутат, директор підприємства та не ініціював, не організував, не провів зустріч з власівчанами? Та і за якою такою статтею конституції, доля громади, залежить від якогось трудового колективу, чому він як директор, депутат, не провів обговорення? Виступ Михайла Бур'янського став наглядним прикладом відношення міста до свого селища, своя сорочка ближче до тіла, тому житель Світловодська не бажає втрачати ту "корову" яка молоко дає, правда доглядати і годувати її, не дуже хочеться.
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!