» » Ми радіємо пришестю Спасителя у цей пошкоджений світ…

Ми радіємо пришестю Спасителя у цей пошкоджений світ…


Різдвяне послання Високопреосвященнішого Боголєпа, архієпископа Олександрійського і Світловодського, всечесним пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Олександрійської єпархії Української Православної Церкви

Возлюблені у Господі боголюбиві пастирі, всечесні ченці та черниці! Дорогі брати і сестри Христос ся рождає! Славімо Його!

Різдво Христове захоплює нашу увагу до Богодитини! Ми радіємо пришестю Спасителя у цей пошкоджений світ. Ми молимося і постимо перед Різдвом, готуючи себе до прийняття Тіла і Крові Господніх. Ми просимо, щоб відкрилися наші духовні очі так, щоб ми змогли побачити Христа, пізнати Його, не тільки як історичну особистість, але як Бога, Який прийшов і явив нам Своє благовоління.

На жаль, сьогодні ідеологія конкретних інституцій світового порядку намагається переформатувати Різдво, постійно ведучи людей від сенсу свята. Часто за сучасним «Різдвом» Його винуватець – Христос, вже майже не вгадується, Його уникають. Все якось намагаються згладити, зробити толерантним, збити з пантелику і святкувати два Різдва або просто перетворити на зимову традицію, у якій, по можливості, об'єднати несумісне. Для цього потрібно, щоб головним у цьому святі були такі приємні для нас поняття, як подарунки, спілкування, подорожі. До бездуховного, комерційного фону різдвяних розпродажів і «чорних п'ятниць», дуже вміло додається соціальний антураж, мовляв Різдво – свято сімейного плану або свято благодійних проєктів. Але добрі справи під Різдво не дорівнюють самого Різдва. Ми можемо подати милостиню, щось купити на благодійному базарі, піти і допомогти бідним сім'ям, розчулити різдвяними колядками, але так і не пережити у своєму житті Різдва. Тоді, що ж таке Різдво? Як зустріти його? Бути може, нам потрібно зробити щось ще більш істотне в цьому новому році, який для когось із нас, можливо, надасть останню таку можливість ...

Златоуст називає Різдво матір'ю всіх свят. У ньому відбувається велике торжество людства: Бог так полюбив нас, що став одним з нас, тим самим давши радість і спасіння для всього світу. Уявіть радість світу до Христа – галаслива і надривна, від якої важко, як з похмілля – вона лише декорація. Це аналог картини, що висить тільки для того, щоб закрити діру в шпалерах. Після гріхопадіння світ порожній. І звідти, з утроби порожнечі, виповзає та сама повільна і дзвінка туга. Порожня і людина. Порожнеча –  від гріхопадіння. Суєтний шум – від неможливості сидіти на місці і в тиші. Розпуста – від згасання духу, від тотальної влади плоті, якій неможливо чинити опір. І злість – від демонів. Особливо лукава злість, в якій посміхаються і тримають паузу, в якій виношують задуми і будують плани, в якій жорстокість осмислена, санкціонована, ідеологічна. Ось на цю землю, на розпусту від відчаю, прийшов Син Діви, Премудрість Божа, що не мав у Собі гріха. Туди, де порожнеча, прийшов Той, в Котрому – повнота.

Але очевидно, що Різдво здатне загострити не тільки тугу людства дохристиянського світу чекати свого Спасителя, але і оголити ловлення сучасної людини, багато в чому зреченної свого Спасителя. Незрозуміла порожнеча, що день за днем наповнює тугою серце. Незрозуміле невдоволення всім взагалі. Покупки не тішать, ближній дратує, новини страшать, розмови стомлюють, мрії не збуваються, радості немає, всюди страх смерті! Знайоме? Якщо немає, то чому ви радієте в Різдво? Адже для радості потрібен сумний контраст, тому що і сама радість – це відповідь Бога на печаль світу. Ця печаль вже неіснуючого людства, саме вона звела з Небес Сина Божого. Він зглянувся над нашою бідністю, над нашим згасанням, над нашим безплідним повзанням в пилу. Адже Творець не для того нас створив, щоб ми жили ось так, як живемо. Прірва лежить між тим, якими ми мали б бути, і якими стали. І справи потрібно було виправити, але не людською рукою. Слабка вона. Справи потрібно було виправити рукою Божественною. Це і є Різдво.

Минулий рік для всіх нас був непростим, страх і породжена ним паніка зробили нас іншими, кожен з нас по-різному пройшов складний іспит пандемії. У такій ситуації людині необхідно встати перед подією Христового Різдва і запитати себе: «Те, що ти робиш, або те, до чого ти прагнеш, або те, про що ти думаєш, – це все в дусі життя Господа? Чи так само надходив Сам Господь»? Досліджуй це питання і тоді, якщо вирішиш, що твої дії не суперечать життю Господа, тоді можеш сміливо йти вперед. Для розуміння наших перспектив як країни, як народу, нам особливо важливо усвідомити просту істину – ми можемо бути вірними прихильниками якоїсь філософської системи або політичної ідеології, але нам ніколи не вдасться вступити з ними в любовні стосунки, тому що, як би сильно ми не любили цю систему, вона нас ніколи не полюбить. У Церкві все навпаки. Тут ми взагалі не стикаємося з жодними теоріями. Слово не стало якоюсь ідеологією чи філософією, але Слово стало плоттю, людиною, як раз для того, щоб ми змогли Його полюбити. І ось коли ми полюбимо Його, тоді зрозуміємо, що Він полюбив нас ще раніше. Апостол Павло говорить: «Люблячий Бога ..., все допомагає на добре» (Рим. 8: 28). Якщо любиш Бога, це означає, що  самотність буде тобі на благо і скорбота, і сльози звернуться на благо. Погляньте з вірою на те, що переживаємо сьогодні, і спробуємо побачити це таким чином, щоб принести собі користь. Щоб з гіркого витягти благе, а в гіркоті знайти що-небудь «солодке» для своєї душі. Адже, як і у всіх людей, що живуть на цій планеті, радість наша перемішана з сумом. Не дивіться так сумно на своє життя, не кажіть, що ви нещасні, тому що печаль тягне нас ще більше униз. Чи не відсутність почуття радості життя є точний діагноз невіри. Не забувайте, що Бог допускає те, що трапляється, з благою метою. Побачте у цьому Божу любов. Так побажав Бог, Бог знав, Бог допускає це.

Вибачте мене, дуже легко давати поради і звертатися зі словами повчання. Але я кажу це від серця. Знаю, що одна справа – говорити людям самотнім, які відчувають біль, а інша – самому переносити скорботи і хвороби. Тому, користуючись можливістю, прошу вас, дорогі мої брати і сестри, вознесіть молитву про тих, хто самотній, хто відчуває біль і страждає. Замість того, щоб ми, ситі, роздавали подарунки ситим, спробуємо чогось себе позбавити заради нашого ближнього. Якщо у нас немає грошей, приділимо трохи свого часу стражденному, трохи терпіння – самотній людині, попрацюємо, сходимо в лікарню. І це буде найкращим подарунком народженому Христу. Замість того, щоб прикрашати все навколо, прикрасимо свої душі. Це ж нещастя, якщо наш будинок повний дзвіночків, ялинок і цукерок, а наше серце покриває павутина. І як чудово, коли прикрашено серце, а будинок має оздоблення святкове, але скромне! На тлі наростаючого в світі руху, що підтримує право на аборт, давайте зберігати як скарб життя кожної дитини, який є образ Христа, який народився від Діви, і пам'ятати про покликання Божому, яке ми всі маємо. Відчуваючи дивну, нетутешню радість від того, що Він прийшов, будемо впевнені, що Христос прийшов би на землю, навіть заради однієї людини. Така велика Його любов!

Пам'ятайте, дорогі мої, Різдво хоче тиші. Тиші, простоти і сліз. Сліз в тиші і в радості оглушливого захоплення, який проганяє тугу і приносить сенс. Бо, якщо і є щось справді дивне, то це Істина, завита в пелюшки. Різдво прийшло. Прийшло Різдво. Прийшло ... Христос народився!

З любов'ю в Новонародженному Господі, 
смиренний + Боголеп архієпископ Олександрійський і Світловодський.
Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!