» » Лише чверть будинків Світловодська готові до опалювального сезону

Лише чверть будинків Світловодська готові до опалювального сезону

Така сумна статистика була винесена на порядок денний зустрічі керівників ТОВ «Світловодськпобут» з головами ОСББ та депутатами Світловодської міської ради, яка відбулася 21 жовтня на території теплогенеруючого підприємства. 

Окрім цього, говорили про співпрацю окремих ОСББ зі «Світловодськпобутом». На цьому наполягав Сергій Московський, генеральний директор підприємства, оскільки міська влада письмово відмовилася створювати комісію для того, щоб оглянути будинки, які все ще не готові до опалювального сезону, ухвалити спільне рішення і подати тепло для всіх абонентів. Щоб не бути голослівним, гендиректор показав лист-відповідь на свою пропозицію за підписом заступника міського голови з питань ЖКГ Максима Ільченка.

На момент зустрічі тарифи було затверджено, рішення з приводу початку опалювального сезону прийнято (коли температура повітря протягом трьох діб буде становити +8 градусів). Але зі 196 будинків, які підключено до централізованого опалення, лише 43 були готові до початку опалювального сезону, відповідні акти  підписані. Крім цього, ще 14 будинків фактично готові з незначними зауваженнями. Управителі 65 будинків ще не зверталися до теплопостачальника. Чи перевіряли вони стан внутрішніх мереж, невідомо.

Присутнім головам ОСББ, фахівці «Світловодськпобуту» нагадали про те, що згідно постанови Кабінету Міністрів України, теплопостачальне підприємство має право не надавати послугу у разі неготовності споживача до опалювального сезону, відсутності акту про готовність об’єкта до опалювального періоду  або гарантійного листа із зобов’язанням взяти на себе відповідальність за перебіг опалювального сезону на своїх об’єктах. Але, зазвичай, люди не вірять у такий результат своєї безвідповідальності, думають, що теплопостачальник тепло все одно дасть. Заступник генерального директора ТОВ «Світловодськпобут» з юридичних питань Олександр Філоненко пояснив, що вже не одна справа розглядається в судах щодо спроби перекладання відповідальності за аварії в будинках на теплопостачальника, не маючи підписаних актів готовності до опалювального періоду.  Усім головам ОСББ, управителям будинків слід пам’ятати про чітке розмежування відповідальності. За усе, що відбувається в самому будинку, несе відповідальність власник.  

Тож, керівники «Світловодськпобуту» доводили, що варіантів для початку опалювального сезону у будинках всього два: або власник (управитель) готує свій будинок, як належить, отримує акт готовності, або дає гарантійний лист і бере відповідальність на себе.  

Під час зустрічі розглянули ще кілька питань, що стосуються різниці в температурі у різних квартирах будинку і навіть у різних кімнатах однієї квартири. Висновок один: усі проблеми, що виникають всередині будинку – є проблемами ОСББ або управляючої компанії, адже «Світловодськпобут» подає тепло лише до будинку.

Питання боргу міського Управління освіти «Світловодськпобуту» розміром у 10 млн грн розглядалося вже після того, як голови ОСББ покинули залу засідань, але у присутності депутатів. Як виник цей борг? Чому не зекономили кошти на опаленні шкіл під час дистанційного навчання? 

На перше запитання нашому виданню детально відповів заступник генерального директора ТОВ «Світловодськпобут» з юридичних питань Олександр Філоненко і додав, що напередодні відбулося засідання господарського суду щодо стягнення боргу, на яке представник Управління освіти не з’явився через відпустку. Суд визнав цю причину недостатньою і підготовче засідання провів. На наступному засіданні суд буде розглядати справу по суті. 

Ми будемо слідкувати за перебігом цієї резонансної справи і про рішення суду напишемо. Але вже сьогодні неважко здогадатися, що за таких обставин і при наявності підписаних актів щодо наданих послуг колишнім начальником управління освіти Василем Кореняком ще у березні 2023 року, суд ухвалить рішення на користь теплопостачальника. А що буде мати громада? Мінус 10 мільйонів з міської казни. 


[img][/img]

Автор: Тетяна Дроздова

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
1 коментар
  1. Олексій
    Під час зустрічі розглянули ще кілька питань, що стосуються різниці в температурі у різних квартирах будинку і навіть у різних кімнатах однієї квартири. Висновок один: усі проблеми, що виникають всередині будинку – є проблемами ОСББ або управляючої компанії, адже «Світловодськпобут» подає тепло лише до будинку.
    Ну якщо так, то чого ви колотитесь? Подавайте тепло до будинку, і бажано через тепловий лічильник, який повинен був встановити Світловодськпобут і не встановив, чим порушив Закон про облік тепла. А як буде розподілятись тепло в будинку, то вже не проблема Світловодськпобуту.

    А головне це тарифи на тепло, а не комісія по перевірянню готовності будинку до опалення, бо ніхто не буде лазити по брудним підвалам і горищам будинків, це проблема обслуговуючої компанії цього будинку. Міська Рада краще б створила комісію по перевіркі законного обгрунтування тарифів ТОВ «Світловодськпобут».
    Питання боргу міського Управління освіти «Світловодськпобуту» розміром у 10 млн грн. Звідки взявся цей борг? Учні були на домашньому навчанні, отже в закладах практично не опалювали, а рахунки виставляли як за повне опалення, яка температура була в приміщеннях? Так були біженці, а чи в нормі була температура в приміщеннях? І скільки грошей хочуть вкрасти?
    Давно назріло створення комісії по тарифам з фахівців і перевірити детально структуру тарифів, особливо затрати на матеріали, що легко списуються, а також на не обгрунтовані закупки.
    Цікаво як розгляне це суд? Чи побачить він вуха корупції в цих 10млн.грн.? Адже це наші податки.
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!