» » Майже чотири тони дволіток коропа і товстолоба запустило у Дніпро Світловодське кар’єроуправління

Майже чотири тони дволіток коропа і товстолоба запустило у Дніпро Світловодське кар’єроуправління


Світловодське Кар’єроуправління  з поміж інших видів діяльності видобуває пісок у Ляхівському родовищі, що у Полтавській області, має відповідну ліцензію, працює у цьому напрямку з інвестором - фірмою “СенТрейдінг”. За законом видобувач піску з Дніпра повинен вішкодовувати втрату риби державі, тож 22 листопада підприємство виконало свої зобов’язання, випустивши у річку майже чотири тони дволіток короба і товстолоба. 

У день зариблення Дніпра нас запросили на підприємство, щоб ми на власні очі побачили це цікаве видовище і поінформували інших. Спершу ми зустрілися з привітним і дуже комунікабельним директором ТДВ “Світловодське кар’єроуправління” Тарасом Валерійовичем Кіцем.

“Наше підприємство має ліцензію на видобуток піску у Ляхівському родовищі, але десятіліття цією діяльністю майже не займалося, бо на це  потрібні великі фінансові вкладення. Два роки тому залучили інвестора - фірму «СенТрейдінг». Вони здійснюють намив  піску, а ми маємо ліцензію і таким чином ведемо спільну діяльність, – розповідає Тарас Кіц. – На жаль, нині майже нічого не будується, пісок як будівельний матеріал потрібен, але не в тих обсягах, які ми можемо постачати. Але й на той обсяг роботи ми повинні або відшкодовувати державі 200 тис. грн за втрату риби під час проведення робіт на землях водного фонду, або купити зарибок і здійснити зариблення. Ми обрали другий варіант, закупили 1955 кг коропа і 1750 кг товстолоба, це дволітки, середньою вагою 180 г. Якщо порахувати, виходить, що сьогодні ми випустимо у річку 20 583 штук риби цінних порід. Упевнені, що користі навколишньому середовищу буде значно більше, ніж якби ми перерахували кошти на якийсь рахунок.  Сьогодні ми з вами візьмемо участь у цій цікавій операції, що відбудеться неподалік Ляхівського родовища – саме там ми видобуваємо пісок. Ця акція планувалася на кінець жовтня, але сталася катастрофа з киснем, його в лікарнях не вистачає для хворих, а для транспортування риби потрібен не один і не два балони. Тож треба було почекати. На щастя листопад видався теплий… “



Перед тим, як вирушити на берег Дніпра, за 8 км від кар’єроуправління, ми відвідали засновника підприємства, генерального директора ТДВ “Дніпроенергобудпром”  Івана Едуардовича Марона на його робочому місці. Він приділив нам півгодини часу і розповів чимало про підприємство, якому він присвятив 47 років свого життя, про труднощі, з якими доводиться боротися щодня, щоб не зупинити виробництво і не підвести людей, з якими так багато пройдено і пережито.  Але це тема окремого матеріалу.



Що стосується ТДВ “Світловодське кар’єроуправління” і зариблення Дніпра, тут були лише позитивні думки.

“Сьогодні я дуже дякую колективу кар’єроуправління за постійну напружену роботу, за пошук замовників, за ініціативу. Це підприємство, маючи середню заробітну плату у 11200 грн, немає ніякої заборгованості, вчасно сплачує податки, поповнює міський бюджет і збагачує навколишнє середовище. 3705 кг риби цінних порід ми випустимо в Дніпро і таким чином покращимо доволі складну ситуацію із екологічним станом водойми”, - сказав гендиректор. 




Як тільки повідомили, що машини з рибою прибули, ми поїхали на берег. Під світлом прожекторів і контролем Полтавського рибоохоронного патруля, відбулося зариблення Дніпра. 


Олена Качко з відділу іхтіології, регулювання рибальства та  меліорації прокоментувала подію так:  

“Сьогодні тут Світловодське кар’єроуправління під нашим контролем здійснює зариблення Дніпра  на виконання умов погодження Держрибагенства щодо спрямування компенсаційних відшкодувань за проведення робіт на землях водного фонду. Зарибок у кількості майже 2 тони коропа і 1750 кг товстолоба був придбаний в Іркліївському розпліднику Черкаської області. Це дволітки, які легко адаптуються у великій водоймі і будуть сприяти відтворенню рибних запасів Дніпра”.

Фото: Богдан Дроздов
[img]











[/img]

Автор: Тетяна Дроздова

Додати коментар
Або увійдіть через соціальні мережі
Популярне
“Добрадівці” побували на відкритому турнірі козацького багатоборства
Золоті призери чемпіонату міста Світловодська з футболу присвятили свою перемогу полеглому воїну Олександру Іванушку
Світловодські «Комети» будуть грати у фіналі чемпіонату України!
Дмитро Гонтар біг світловодською набережною, уявляючи, що біжить під київськими каштанами
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Мультiмедиа
У футбольному турнірі пам'яті Олександра Іванушка перемогла команда Світловодська
Світловодська громада попрощалася з Олександром Іванушком
Двісті дев'яту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили у Світловодську (Доповнено)
Світловодськ попрощався з захисником України Сергієм Батяшовим
Щиро вітаємо всіх вчителів України з професійним святом!